Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza :-)

Brak obrazka Dziś pieczemy pizzę! :-) Wypróbowałem kilka przepisów, ale ten wydaje mi się najlepszy! Idealna na imprezę, jak i niedzielny obiad :-)

Czego potrzebujemy na ciasto?

- 480 g mąki pszennej (ja użyłem typ 550). Trzeba przygotować jeszcze kilka garści na "dosypkę" do ciasta i na stolnicę,

- 300 ml ciepłej wody, ale nie gorącej bo drożdże nam się utopią ;-)

- 1/2 łyżeczki cukru,

- 1/2 łyżeczki soli,

- 20 gr świeżych drożdży lub prawie cała paczka suchych. Piszę prawie cała bo paczka suchych drożdży (7gr) odpowiada 25 gr drożdży świeżych. W zasadzie nie ma znaczenia których użyjecie,

- 2 łyżki oliwy.

Ja mam okrągłą blachę o średnicy 40 cm i wydaje mi się, że tego ciasta jest troszkę za dużo, ale niektórzy lubią cienkie ciasto, a inni grubsze, kwestia rozwałkowania. Ja lubię cienkie, ale poradziłem sobie z nadmiarem ciasta. Jak? Czytaj dalej :-)

Jakie dodatki?

Dodatki wiadomo, takie jakie lubisz :-) Ja użyłem:

- pieczarki - sztuk cztery,

- cebula - sztuk raz,

- boczek - plasterków trzy,

- Mozzarella 280 gr.

Przygotowujemy ciasto!

- Odmierz 20 gram drożdży.

- Przerzuć je do miseczki, posyp cukrem i polej całość odrobiną ciepłej wody.

- Wymieszaj na gładkie kakao :-)

- Odmierz 480 gr mąki. Kartonika z mąką nigdzie nie chowaj bo się przyda :-)

- Dolej oliwę, wodę, rozpuszczone drożdże, sypnij soli, złap za drewnianą pałkę i ukręć coś na kształt ciasta. Prawdopodobnie jest jeszcze mocno lepkie, a nie powinno się kleić do rączek, więc posyp ciasto jeszcze garścią mąki z obu stron, wypaćkaj ręce mąką i powyrabiaj trochę w misce. Syp mąkę dopóki ciasto nie będzie się kleiło i będzie wyglądało mniej więcej tak:

- Wysmaruj odrobiną oliwy drugą (czystą) miskę, wrzuć tam ciacho, przykryj ściereczką (też czystą) i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

- Teraz sobie posiekaj pieczarki i cebulkę na taki rozmiar, jaki lubisz. Ja lubię tak :-)

- Teraz weź jakiś pojemnik czy niedużą miskę i wrzuć tam pocięte warzywa (cebulę porozdzielaj). Posyp je solą, pieprzem, pokrop oliwą i dłońmi wymieszaj wszystko.

- Podziel też boczek na mniejsze kawałki i zetrzyj mozzarellę.

- Następnie przygotuj >>sos do pizzy<<

- Skoro przygotowałeś sobie drogi czytelniku dodatki, to prawdopodobnie minęło już ok. pół godziny. czyli nasze ciasto jest gotowe, wyrosło i powinno wyglądać mniej więcej tak:

- Nastaw piekarnik na najwyższą temperaturę jaką masz w piekarniku z termoobiegiem i z grzaniem od dołu. Ja mam 280 stopni, ale 260 też wystarczy, czy może nawet mniej, tylko po prostu wtedy dłużej się będzie piekło, ale to nic nie szkodzi.


- Teraz wyciągnij stolnicę lub zrób miejsce na blacie czy gdziekolwiek chcesz, żeby pozbyć się bąbelków i ukręcić interesujący Cię kształt placka. Posyp więc stolnicę mąką, rzuć na nią ciasto i pougniataj je trochę. W razie potrzeby można posypać ciasto i stolnicę z obu stron...tzn. stolnicę tylko z jednej strony ;-) Ja zrobiłem taki oto kształt, ograniczają mnie wymiary stolnicy, ale tragedii nie ma :-)

- Teraz wyciągnij blachę i posyp ją mąką, żeby pizza podczas pieczenia nie przywarła bo się rozbabrze przy wyciąganiu z blachy, a tego zdecydowanie nie chcemy.

- Jak pisałem wyżej, lubię cienkie ciasto, a to "koło", które mi wyszło było trochę za duże, ale to nic. Stwierdziłem, że zrobię sobie pizzę z zapieczonym serem w brzegach :-) Jeśli też tak chcesz, to czytaj dalej, a jeśli kółko masz w sam raz, to przewiń kilka obrazków niżej.

- Jeśli gdzieś się przedziurawi, to oderwij z innego, grubszego miejsca i "załataj" :-) Posyp serem brzegi.

- Zawiń brzegi.

- Posmaruj sosem placek, na brzegi też nie żałuj :-)

- Posyp serem. To ważne, żeby serem posypać teraz, a dodatki na wierzch. Jeśli przykryjesz dodatki płaszczem sera, to woda nie będzie miała jak parować, ser się "zaspawa" i może zrobić się brejowate ciasto. Sera rzuć tyle, żeby były prześwity bo co za dużo, to niezdrowo ;-)

- Dorzuć dodatki, które lubisz.

- Wkłóż do piekarnika na 10-15 minut (zależy jaka temperatura), aż się ładnie przyrumieni, ciasto, ser i dodatki. A ładnie przyrumieniona pizza wygląda tak:

 

Smacznego! Jak zwykle zachęcam do modyfikowania i komentowania! Jeśli chcesz, żebym przyrządził jakąś potrawę, to...też pisz w komentach! :-)

PS. Jeśli masz jakiś dobry przepis na ciasto do pizzy, to ja poproszę bo to jest jak na razie najlepszy przepis, jaki mam, ale pewnie są lepsze!

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)



środa, 16 maja 2012, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kaspiecze
2012/05/21 21:23:32
mega apetyczna! i jeszcze z serem w rantach... mniam!!!
-
tadecki82
2012/06/19 01:01:58
Naprawdę była pyszna, najlepsze ciasto jakie jadłem (domowej roboty oczywiście bo niektóre pizzerie mają jeszcze lepsze :-)). Ale najważniejsze, że możesz samemu dobrać składniki w ilości jaką lubisz :-)
-
Gość: Klapserka, *.dynamic.chello.pl
2012/08/16 17:28:39
Aż mi ślinka pociekła:) Ja się boję robienia pizzy w warunkach domowych, ale to chyba kwestia znalezienia odpowiedniego (czyt. nieskomplikowanego) przepisu. I chyba znalazłam:)
-
tadecki82
2012/08/16 17:47:18
Dzięki! Wczoraj też ją robiłem, wyszła jak zwykle bardzo dobra :-)
-
Gość: Klapserka, *.dynamic.chello.pl
2012/08/20 18:48:59
Przetestowałam:) Ciasto rzeczywiście bardzo smaczne - mój mąż twierdzi, że takie jak jego babci, a to już duży komplement:) Fajne jest bardzo, bo super się formuje i w gruncie rzeczy nawet bez wałka by się obeszło. My lubimy bardzo cienkie, więc stwierdziliśmy, że zrobimy na blaszce prostokątną, a ciasta starczyło jeszcze na malutką okrągłą:) Z dodatków - salami, a mozarellę wymieszałam z żółtym. Pizza wyszła bardzo smaczna:) Dzięki za przepis!
-
Gość: MM, *.adsl.inetia.pl
2012/10/08 08:05:12
Pizza pierwsza klasa! Tak dobrej własnoręcznie robionej jeszcze nie jadłem.
Musisz mieć ogromny piekarnik jak weszła Tobie ta pizza :)
Ja dałem 400gram mąki zawinąłem brzegi i ledwo zmieściłem na blachę.
-
tadecki82
2012/10/08 20:38:08
Potwierdzam kolejny raz, ja też lepszej własnej roboty nie jadłem, ale mój znajomy ma pizzerie i on tam robi jeszcze lepsze ciasto. Zabawię się w 007 lub chociaż 07 zgłoś się i wykradnę mu recepturę ;]
Z drugiej strony, może to nie kwestia ciasta, tylko temperatury pieca lub kamienia do pieczenia.
Pozdrawiam
Tadzik :-)
-
Gość: f-cia, 78.133.164.*
2012/10/23 20:10:53
no właśnie czekam na urodziny bo dostanę kamień do pizzy aby zrobić cienki i chrupiące ciasto, a tym czasem robię z przepisu znalezionego w necie jakieś 2 lata temu, przesyłam do wypróbowania na maila, mnie zachęcił ogrom pozytywnych i entuzjastycznych opinii. ciasto starcza a okrągłą blachę o średnicy 60 cm - na styk do piekarnika wchodzi lub na 2 okrągłe 30 i 24cm. Ja w następnej pizzy wypróbuję zaś Twój przepis na ciasto i dam znać !
-
Gość: f-cia, 78.133.164.*
2012/11/13 11:33:11
robiłam 3 razy by mieć pewność i wnioski moje takie: ciasta faktycznie jest bardzo dużo, mnie wyszły 2 formy 60cm oraz 30 cm i było dość grube i puszyste, a to sprawia ze choć smaczne to za grube, raczej zapychające (ekonomiczne) i z tendencją do przytłaczania farszu :) 4 domowników stwierdziło że woli stare sprawdzone ciasto (mąka tortowa 320g,-drożdże 20g (nie instant),-oliwa z oliwek 5 łyżek,-sól 1 łyżeczka, (jeśli solimy pieczarki to 1\2 łyżeczki do ciasta a 1\2 na grzyby),-cukier 1łyżeczka
) więc póki nie dostanę kamienia do pizzy by robić super cienki i chrupiące zostaje przy swoim starym przepisie :)
-
Gość: , *.20-3.cable.virginm.net
2015/02/19 17:59:41
Cudowna pizza goraco polecam! W moim nowym piecu Bosch nie ma dolnej grzalki:(Pieklam pizze tylko na termoobiegu w temp 200 stop. przez 15 min.Ranty mega puszyste delikatnie chrupiace.Sos do pizzy podany na tej stronie rowniez super!Polecam I pozdrawiam Szefa kuchni i Wszystkich odwiedzajacych ta strone;)
-
Gość: maksiu432, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/10/24 10:04:01
Dobra pizza przy jednoczesnej szybkiej dostawie? Zdecydowanie www.szybkapizza.pl!
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...