Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka w sosie BBQ! Najlepsze :-)

Brak obrazka Dzisiaj zrobimy żeberka w sosie barbecue. Najlepsze jakie jadłem. Soczyste, smaczne no i oczywiście zdrowe :D Ja zrobiłem w piekarniku, ale można też zrobić na grillu w ogródku. Zapraszam do lektury :-)

Czego potrzebujemy?

- Żeberka oczywiście. Kup tyle ile lubisz, ja miałem ok. 30 cm, a jak już pisałem w >>przepisie na chleb<< każdy wie ile to jest :-)

- Sos barbecue. Jak go zrobić? Mój przepis masz >>tutaj<<. Można też kupić za kilkanaście złotych, ale polecam zrobić samemu,

Do posypki:

- 2 łyżeczki soli,

- 2 łyżeczki pieprzu,

- 2 łyżeczki cukru (może być brązowy),

- 1 łyżeczka papryki słodkiej,

- 1 łyżeczka papryki ostrej,

- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne,

- Mam takie chilli w młynku, też sypnąłem kilka obrotów :-)

Mam wszytko! I co teraz? Czytaj dalej!

- Wymieszaj gadżety do posypki.

- Nastaw piekarnik na grzanie góra - dół (bez turbo :-)) na 120 stopni Celsjusza.

- Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

- Teraz tą błonę od strony kości można zdjąć, ale ja tego nie robiłem. Zrobiłem trochę nakłuć nożem.

- Teraz weź folię aluminiową, połóż na niej żeberka koniecznie stroną z kośćmi do góry i posyp wcześniej zrobioną miksturą z obu stron. Ile? Dużo, żeby pokryło całe żeberka.

- Zawiń szczelnie, ale uważaj, żeby nie przerwać folii (jak przerwiesz to weź drugi kawałek). Jeśli będzie nieszczelność to soki, które wypłyną z mięcha wyleją się na blachę, przypalą i będzie ogólne fuu.

- I do piekarnika na 2 godziny. Po dwóch godzinach wyjmij, otwórz i zostaw na kilka minut w spokoju. Dlaczego? Bo wszystko jest gorące i się poparzysz, a tego to nie chcemy :-) Aha i zwiększ temperaturę piekarnika na 180 stopni.

- Odlej płyn (ale nie zniszcz folii!) i połóż z powrotem żeberka kośćmi do góry.

- Teraz weź taki fajny pędzelek gumowy albo jakiś inny fant (łyżka?), którym można smarować żeberka sosem BBQ i je posmaruj. Nie żałuj :-)


- Teraz odwróć żeberka (mięso od góry) i posmaruj, również nie żałuj :-) Piekarnik się dogrzał i teraz wstaw na 10 - 12 minut. Już nie zawijaj folii.

- Wyciągnij z piekarnika. Zobacz jak smacznie zastygła pierwsza warstwa :-)

Posmaruj więc kolejną warstwę. Już nie odwracaj żeberek, wystarczy smarować stronę z mięskiem. Stronie z kośćmi już wystarczy :-) I znów do piekarnika na 10-12 minut.

- Powtórz czynność smarowania 4 - 5 razy w sumie. Wszystko zależy od tego jak grube są żeberka. Moje po 5 razach wyglądają tak:

- Polecam do żeberek zrobić ziemniaczki opiekane własnej produkcji. Mój przepis znajdziesz >>tutaj<<. Efekt końcowy wygląda tak :-)

Żeberka są pyszne, są troszkę słodkie, słone, ostre, czuć smak sosu barbecue, idealne. Nie robiłem tego na grillu węglowy, ale Ty możesz spróbować i zachwycić rodzinkę czy znajomych. Fotki podeślij mi na tadecki@tlen.pl :-)

A zapomniałbym, do tego wszystkiego trzeba wypić szklaneczkę schłodzonego piwka :-)


Jak zwykle zachęcam do modyfikowania i oczywiście komentowania przepisu! A jeśli chcesz żebym coś konkretnego przyrządził to...też pisz w komentach :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

niedziela, 27 maja 2012, tadecki82


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: viola353, 89-74-11-119.dynamic.chello.pl
2013/01/12 14:51:43
żeberka super, wszystko robiłam w/g przepisu, REWELACJA sos BBQ, super, będę tu zaglądać, pozdrawiam
-
Gość: dadurka, ns1.lublin-zachod.sr.gov.pl
2013/03/22 13:01:22
No mam nadzieję, że piwko tej samej firmy jak cudowna szklanka
-
2013/04/02 15:31:19
Lubię czasem Perełkę chlapnąć :]
-
2013/08/13 08:27:55
podkradnę przepis dla mojego mięsożercy, mam nadzieję że nie będzie kręcił nosem :P
-
Gość: Funia, 87-204-27-4.ip.netia.com.pl
2013/09/13 14:32:07
Chcę jutro zrobić te żeberka, bo zapowiadają się pysznie ;) Tylko mam pytanie... Nie mam piekarnika z termoobiegiem, tylko zwykły elektryczny, w którym jedyne możliwe ustawienie, to ustawienie temperatury ;) Czy w takim wypadku nie powinnam piec żeberek dłużej niż 2 godziny? Albo może podkręcić trochę temperaturę? Będę wdzięczna za radę ;) Pozdrawiam!
-
Gość: Tadzik, user-94-254-213-51.play-internet.pl
2013/09/13 15:31:39
Daj 20 stopni wiecej i sprawdzaj co jakis czas czy już gotowe. Żeberka są różnej wielkości, więc czas jest orientacyjny. Może byc jakiś plus albo minus :) Powodzenia! Daj znać jak wyszło :)
-
Gość: Funia, 89-73-138-126.dynamic.chello.pl
2013/09/14 22:32:23
Zrobiłam żeberka, wyszły bardzo dobre, mojemu mężczyźnie również smakowały ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu, no ale tak już mam ;) Sos BBQ zrobiłam z innego przepisu (jakiś z internetu + własne modyfikacje wg upodobań smakowych), natomiast mięso musiałam piec dłużej niż w przepisie - lubię takie co to samo od kości odchodzi, więc w sumie chyba z 3 godziny się piekło najpierw w temperaturze +/- 160 st. C, potem godzinę w trochę ponad 200 st. C. Wyszło bardzo smacznie, z pewnością jeszcze zrobię, gdyż nie jest pracochłonne (tylko trzeba długo czekać :D), a to jest właśnie to co lubię w przepisach kulinarnych :D
Swoją drogą przeglądając kilka innych Twoich notek to bardzo przyjemnie się je czyta - są konkretne ale też bardzo swobodnie napisane, jakbyś rozmawiał z jakimś dobrym kumplem :) Na pewno jeszcze nie raz tu zajrzę w poszukiwaniu kulinarnego natchnienia ;) Pozdrawiam! (i sorki za tak długie wypociny ;))
-
Gość: Judyta, aq02.aqua.com.pl
2013/09/20 09:06:37
Baaardzo mi się podoba styl pisania Twoich przepisów :) Przydałoby się poprawcować nad zjęciami, ale cóż.. etetyka gra tu drugorzędną rolę. Pozdrawiam! A przepis na żeberka wykorzystam za parę dni.
-
2013/09/21 19:08:34
Dzięki i wiem, że zdjęcia to moja pięta Achillesowa. Wysłużony Canon S2iS i brak wiedzy dotyczącej fotografowania żywności sprawia, że to wszystko wygląda jak wygląda :/ Może kiedyś dorobię się fajnej lustrzanki, to już będzie duży krok do przodu :-)
Pozdrawiam
Tadzik
-
Gość: ArsenLu, 178-36-9-131.adsl.inetia.pl
2013/11/02 11:23:44
Hm, a co zrobić z odlanym płynem po pierwszym pieczeniu?
-
Gość: ArsenLu, 178-36-9-131.adsl.inetia.pl
2013/11/02 16:47:45
OK, mniejsza o ten płyn: jest pyszny i pikantny, więc coś się z niego wykombinuje. Natomiast co do żeberek - rewelka. Zrobiłem, jak Tadzik kazał i nareszcie mi smakowały :)

Dzięki za przepis i pozdrawiam :))
-
2013/11/05 21:03:55
Hej!
Ja tą wodę wylewam, bo sos jaki jest nam potrzebny, to sos BBQ, a te żeberka faktycznie smaczne, często do nich wracam :-)
Pozdrawiam
Tadzik
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...