Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Ziemniaczki opiekane!

Brak obrazka Ziemniaczki opiekane, to jest dodatek, który smakuje każdemu i zawsze, a jeszcze wypaćkane posypką, którą przyrządziłem są boskie :-) Zapraszam do oglądania, czytania, no i oczywiście robienia :-)

Czego potrzebujemy?

- Ziemniaczki, ja kupiłem młode i tylko je szczoteczką wyszorowałem. Na dwie osoby wystarczy 5 - 6 średnich sztuk,

- Troszkę oliwy, dosłownie 2 łyżki.

Do posypki:

- 1 łyżeczka soli,

- 1 łyżeczka pieprzu,

- 1 łyżeczka papryki słodkiej,

- 1 łyżeczka papryki ostrej,

- 1 łyżeczka tymianku,

- 1 łyżeczka majeranku,

- Kilka obrotów chilli z młynka (niekonieczne).

- Składniki posypki mieszam ze sobą dokładnie, a ziemniaczki kroję na hmm...nie wiem jak to napisać bo popularnie mówi się na "ósemki", ale ja kroję na "szóstki". Z kolei nie ma takiego pojęcia, jak pokroić w "szóstki". Dobra, pokroiłem każdego ziemniaka na 6 sztuk łódeczek :-) czyli na pół i każdą połówkę na 3 :-) Proste, nie?

- Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra - dół. Zagotuj w garnku wodę z solą. Ziemniaki wrzuć do gotującej się wody na dosłownie 5 minut z zegarkiem w ręku. Wody możesz wlać mniej niż ja, gdyż jak bulgotała, to skakałem ze ścierką w tę i nazad ;-)

- Weź blachę, na której będą piekły się kartofelki, wylej troszkę oliwy, paluszkami rozprowadź po całej i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach odcedź ziemniaki i wrzuć z powrotem do garnka. Następnie polej oliwą, przykryj pokrywką i zrób kilka akrobacji, żeby rozprowadzić oliwę po wszystkich kartoflach, czyli po prostu pokręć, podrzuć i odłóż. Teraz weź posypkę, wsyp połowę i znów kilka akrobacji. Dorzuć resztę i kolejny raz akrobacje :-) Trzeba mieć wyczucie, żeby nie porozbijać i nie porozwalać kartofelków. Po moich akrobacjach wyglądały tak :-)

- Ziemniaczki zblanszowane, doprawione, blacha z oliwą pewnie już gorąca, czas więc wrzucić je na nią. Piętro wyżej robią się żeberka (przepis >>tutaj< Sorki za jakość zdjęcia.

- Po 20 - 30 minutach wyglądają tak:

- I jeszcze dwie fotki :-)

Ziemniaczki są fajnie słone, czuć ostrość i ziółka. Super prosty i szybki dodatek do obiadu, praktycznie samo się wszystko robi :-)

Jak zwykle zachęcam do modyfikowania i komentowania przepisu! A jeśli chcesz, żebym coś przyrządził to...też pisz w komentach :-)

Jeżeli masz fajny przepis na tego typu ziemniaczki, to poślij mi na tadecki@tlen.pl lub napisz w komencie. Oczywiście czekam też na Twoje fotki. Twoje, w sensie Twoich kartofelków. Hmm, to też nie brzmi zbyt dobrze, ale wiadomo o co chodzi :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

niedziela, 27 maja 2012, tadecki82


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/08/14 19:29:40
Ja posypuję przyprawami i czosnkiem dopiero pod koniec pieczenia, bo wtedy się nie przypalają i ie gorzknieją. jeśli chcesz zerknąć, to tu jest link:
mamamarzynia.blogspot.com/2011/07/chodnik-kalarepkowy-z-pieczonymi.html
Pozdrawiam - Marzynia
-
2012/08/15 10:31:50
Wiesz co, nie zauważyłem, żeby gorzkniały. Może jakaś konkretna gorzknieje?
-
2012/08/15 17:05:10
Najbardziej papryka, ale jak siem przypalo, to wszystkie gorszkie, no nie?
P.S. Czy jest jakasik szansa, coby wyłączyć tę weryfikację obrazkową czy cóś, bo chyba z dziesięć razy już przy różnych komentach u Ciebie się sykłam i to mnie stresuje ;-)
-
2012/08/16 10:06:04
Tak jak pisałem wcześniej, jakoś nikt nie zauważył gorzknienia, następnym razem zwrócę uwagę przy smakowaniu :-)

PS. Usunąłem kod z obrazka, ale jak zaczną się spamy, to kod powróci :-)
Pozdrawiam
Tadzik :-)
-
2012/09/21 17:41:31
Zrobiłam wczoraj Twoje ziemniaczki i... żegnam się ze swoimi, bo za dużo z nimi roboty i efekt nie ten:) Mój mąż stwierdził, że Ty jesteś jakiś mistrz czy coś i żebym robiła więcej Twoich przepisów:) Ziemniaczki są absolutnie genialne - doprawione, mięciuśkie, doskonałe:)

Coś byś może z piersią z kurczaka fajnego zrobił, co?:) Życzenie czytelnika!:)
-
2012/09/21 18:11:49
O kurde! Ale komplement! Dzięki wielkie i pozdrów męża. Dodam, że moja małżonka też jest zadowolona :-)
A co do Twojej prośby, to chyba wyczytałem w myślach, bo przed chwilą opublikowałem przepis na danie z piersią z kurczaka :-)
Zapraszam do lektury i do zrobienia, bo na prawdę warto!
szefkuchni.blox.pl/2012/09/Oryginalne-wypasione-Tortellini.html
-
2013/01/05 18:14:06
No cześć Tadecki jeszcze raz, dopiero teraz zauważyłam (albo już kiedyś zauważyłam i odpowiedziałam, nauczyciele historii słyną ze sklerozy), żeś się mnie pytał, co z tą łyżką drewnianą do krojenia ziemniaczków. otóż jak se położę na łyżce, to ciacham szybko i na lajcie i ni ma obawy, że mi się przekroją całkowicie.
P.S. Jeżeli się zdublowałam, to wiedz, że ten typ tak ma!
-
Gość: Witek, host-2-96-163-12.as13285.net
2013/06/19 04:17:41
Jeszcze raz pozdrawiam.
Przy Twoim przepisie na sos bbq, nie mogłem dostać się do komentarzy. Dlatego wysłałem e-mailem.
Witek
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...