Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Kebab z patentem jak prawdziwy :-)

Brak obrazka Nie znam osoby, która nie jadłaby kebaba. Jedni na obiad, inni o 3 w nocy po imprezie, ale każdy jadł. Dzięki przyprawom dostępnym na rynku, można w prosty sposób samemu zrobić w domu. Do dzieła!

Firma PRYMAT podesłała mi kilka swoich produktów, żebym je przetestował i jeśli mi posmakują, to żebym zamieścił przepis na blogu. Posmakowały mi, więc dzielę się z Wami tym przepisem :-)

Czego potrzebujesz?

- Podwójna pierś z kurczaka (moje były dość małe i wystarczyły na 3 kebaby),

- Przyprawa PRYMAT Kebab - Gyros,

- Pieprz ziołowy PRYMAT (bardzo fajny, aromatyczny),

- Papryka ostra PRYMAT,

- Płatki chilli do smaku,

- 5 - 7 łyżek oliwy do marynowania,

- Wrapy :-) Takie naleśniki, dostępne praktycznie w każdym większym spożywczaku,

- Jakaś sałata, czy kapusta, pomidory, ogórki, ja użyłem tylko sałaty,


Do sosu:

Generalnie możesz użyć jakiegoś gotowego sosu w butelce, ja zapomniałem kupić, więc przygotowałem własną wersję z dostępnych w mojej lodówce gadżetów :-)

- Dwie łyżki majonezu,

- Dwie łyżki ketchupu ostrego,

- Dwie łyżki sosu 1000 wysp,

- Dwie łyżki sosu chilli. Jakiś wynalazek kiedyś kupiłem, taki kwaśno - ostry, na szczęście się skończył ;-)

- Sól, pieprz do smaku.

Wszystko masz? To do roboty :-)

- Wymieszaj dokładnie przyprawy z oliwą i elegancko wytaplaj "kurciaka", owiń folią spożywczą, żeby nie schło i schowaj do lodówki na minimum 30 minut, ale im dłużej, tym lepiej. Czy trzeba marynować? Lepiej tak zrobić, wtedy przyprawy ładnie przejdą do kury.

- Wymieszaj składniki na sos, dorzuć pieprz, sól i też schowaj przykryty do lodówki, żeby się przegryzł.

- Masz chwilę przerwy bo kurczak jeszcze potrzebuje kilkanaście minut, w tym czasie wstaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra - dół bez turbin.

- Wyjmij kurczaka, mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Będziemy "zamykać smak" :-) Podsmażamy przez kilkanaście sekund z każdej strony.

- Podsmażone mięcho włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika na 15 - 20 minut. UWAGA! Nie ruszaj patelni, przyda nam się za chwilę razem z tym co w niej zostało. Jak będzie na niej mało oliwy i przypraw możesz też dorzucić marynatę, która została w misce.

- Upieczoną pierś z kurczaka połóż na desce (dotknij jaki jest soczysty, po samym smażeniu nie byłby taki).

TERAZ PATENT! :-)

- Teraz musisz użyć ostrego narzędzia, ja np. użyłem noża ;-) i pokrój pierś najcieniej jak się da. Da to efekt ścinania przez Turka mięcha z rolki. Niektórzy surową pierś kroją na małe kawałki, ale zazwyczaj wychodzi słabo, sam tak kiedyś robiłem i strasznie mnie wkurzało, że to nie jest tak, jak powinno i doszedłem do tego :-)

- Pokrojoną pierś wrzuć teraz na patelnię z pozostałościami z pierwszego smażenia (ew. jeszcze marynaty) i intensywnie wymieszaj, żeby mięsko obeszło przyprawami też po bokach.

- Teraz weź drugą patelnię, podgrzej placek, posmaruj sosem, posyp sałatą lub czym tam chcesz i połóż kawałki piersi z patelni.


- Teraz ładnie zawiń, jak nie wiesz jak, to podpatrz u Turka za rogiem jak on to robi ;-)

Powiem szczerze, że byłem sceptycznie nastawiony do przyprawy Kebab - Gyros, ale muszę przyznać, że naprawdę udało im się fajnie połączyć przyprawy i efekt jest bardzo smaczny. Na uwagę również zasługuje pieprz ziołowy, nie spodziewałem się takiego aromatu. Jest taki, że ma się ochotę go na sucho zjeść:-)

Jak zwykle zachęcam do komentowania i modyfikowania przepisu, a w tym jest co modyfikować :-) Jeśli chcesz, żebym coś przyrządził, to...też pisz w komentach.

Zrobiłeś swoją wersję kebaba albo masz przepis na jakiś fajny sos do niego? Wysyłaj zdjęcia i przepisy na tadecki@tlen.pl

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

środa, 27 czerwca 2012, tadecki82
Tagi: kebab gyros

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
acia1065
2012/08/09 17:13:26
Coś w stylu durum doner (zawijany kebab, niestety nie mam liter niemieckich), w krajach arabskich kebab to mięso na szpikulcu (coś jak nasz szaszłyk). Do picia polecam ayran (jogurt z wodą, posolony i ew. z pieprzem, proporcja 1:1 lub 2:1) - pyszny! I jeśli kebab to nigdy z wieprzowiny!!!
-
Gość: britt, *.toya.net.pl
2012/08/28 09:27:27
Mmm wygląda pysznie! Ale ja mam zawsze problem z podgrzaniem placka, na patelni nigdy mi się nie zrobił taki fajny miękki :|
-
Gość: kuba, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/29 23:28:43
Zawsze jak podgrzewam placki, "rozcieram" na patelni masło i smażę krótko z 2 stron, żeby się nie zrobił czarny :))
Pozdrawiam, przepis wykorzystam.
Kuba :)
-
tadecki82
2012/08/30 21:39:16
Gdzieś w tv widziałem patent. Namocz wodą, zawiń w folię aluminiową i do rozgrzanego piekarnika na parę minut. Jamie Olivier chyba tak robił z jakimiś plackami :-)
Ale warto spróbować też sposobu Kuby, o wiele prostszy :-)
Pozdrawiam
Tadzik
-
Gość: Klapserka, *.dynamic.chello.pl
2012/09/02 16:15:50
Uwielbiam te Twoje przepisy:) Ślinka cieknie na sam widok tej marynaty. A smaka mi takiego zrobiłeś, że aż się pokusiłam i - mniaaaam:) Mój mąż zachwycony:) Ja też, oczywiście. Patent spełnia swoje zadanie rzeczywiście. Ja robiłam zawsze mięsko na patelni, też dobre było, ale to nie to samo, zdecydowanie:)
-
Gość: doner, *.tychy.vectranet.pl
2013/11/14 10:11:08
Gdyby tylko nie kurczak..., czekam na przepis gdzie wykorzystasz mięso wołowe :)
-
Gość: , *.adsl.alicedsl.de
2014/06/11 15:54:22
Ta twoja przyprawa zawiera glutamian sodu!!!!Ktory jest BARDZO SZKODLIWY. TRUJESZ LUDZI.Promujesz Szkodliwa Kuchnie.Pseudo kucharzu.
-
Gość: BOBO12, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/03/16 16:35:27
to NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z KEBABEM! W OGOLE NIE SMAKUJE JAK W RESTAURACJI.... PRZEYPRAWA GYROS - HAHAHHAHA
-
Gość: , *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/06/22 16:23:05
kebab jest najlepszy i ten jego smak genialny
-
Gość: mimi, *.dynamic.chello.pl
2015/07/05 00:40:02
Z calym szacunkiem.. Ale kebab z kurczakiem? To jakas herezja.
-
Gość: dallilah, *.pinczow.bajtbusko.com.pl
2015/10/07 13:44:21
Kebab z kurczakiem-jak najbardziej :) Wiadomo, że jest to wersja spolszczona, bo zakup baraniny nie zawsze jest możliwy. A ci "znaffcy", którzy anonimowo Cię tu wyśmiewają, wcinają pewnie na co dzień
"kebaby" z psiną z obskurnych budek.
A Twój przepis chętnie wypróbuję :)
-
Gość: bgbartt, *.warszawa.vectranet.pl
2016/02/08 15:58:59
Bardzo fajny przepis!
Ja osobiście filety z kurczaka kroję na kawałeczki jescze przed marynowaniem, ale to szczegół :) Być może krócej można wtedy marynować, ale ja i tak zawsze trzymam zamarynowane mięso w lodówce przez co najmniej 8 godzin. Aczkolwiek z chęcią wypróbuję także Twój "patent" :) A tak na marginesie: z braku przyprawy do kebaba niekiedy robiłem mieszankę właśnie z pieprzu ziołowego, kuminu (moim zdaniem b.ważna w kebabach przyprawa) oraz sproszkowanej papryki słodkiej i chili, i też wychodził fajny kebabowy smak.
Pozdrawiam - Bartek :)
-
2016/12/28 16:42:09
Witam bardzo fajny patent spróbuje teraz wykorzystać w sylwestra często robię pizzę kebaba i albo z kurczaka piersi albo z indyka robię mięso gyrosa tylko że ja używałem przyprawy Mieszanka przypraw do Doner Kebab
ale prymata chętnie wypróbuję teraz
zobaczymy ja ogólnie robiłem marynatę z olejem taka samą i z przyprawa zawijałem w w folię mięso i tak na noc do lodówki a potem smażyłem na patelni pokrojoną pierś ale tym razem spróbuję taka wersję tylko mam pytanie jak mam duże piersi to kroje najpierw na pół po całości żeby cieńsze były to robić tak czy całą pierś na patelni obsmażyć a potem do piekarnika?
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...