Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Kebab z patentem jak prawdziwy :-)

Brak obrazka Nie znam osoby, która nie jadłaby kebaba. Jedni na obiad, inni o 3 w nocy po imprezie, ale każdy jadł. Dzięki przyprawom dostępnym na rynku, można w prosty sposób samemu zrobić w domu. Do dzieła!

Firma PRYMAT podesłała mi kilka swoich produktów, żebym je przetestował i jeśli mi posmakują, to żebym zamieścił przepis na blogu. Posmakowały mi, więc dzielę się z Wami tym przepisem :-)

Czego potrzebujesz?

- Podwójna pierś z kurczaka (moje były dość małe i wystarczyły na 3 kebaby),

- Przyprawa PRYMAT Kebab - Gyros,

- Pieprz ziołowy PRYMAT (bardzo fajny, aromatyczny),

- Papryka ostra PRYMAT,

- Płatki chilli do smaku,

- 5 - 7 łyżek oliwy do marynowania,

- Wrapy :-) Takie naleśniki, dostępne praktycznie w każdym większym spożywczaku,

- Jakaś sałata, czy kapusta, pomidory, ogórki, ja użyłem tylko sałaty,


Do sosu:

Generalnie możesz użyć jakiegoś gotowego sosu w butelce, ja zapomniałem kupić, więc przygotowałem własną wersję z dostępnych w mojej lodówce gadżetów :-)

- Dwie łyżki majonezu,

- Dwie łyżki ketchupu ostrego,

- Dwie łyżki sosu 1000 wysp,

- Dwie łyżki sosu chilli. Jakiś wynalazek kiedyś kupiłem, taki kwaśno - ostry, na szczęście się skończył ;-)

- Sól, pieprz do smaku.

Wszystko masz? To do roboty :-)

- Wymieszaj dokładnie przyprawy z oliwą i elegancko wytaplaj "kurciaka", owiń folią spożywczą, żeby nie schło i schowaj do lodówki na minimum 30 minut, ale im dłużej, tym lepiej. Czy trzeba marynować? Lepiej tak zrobić, wtedy przyprawy ładnie przejdą do kury.

- Wymieszaj składniki na sos, dorzuć pieprz, sól i też schowaj przykryty do lodówki, żeby się przegryzł.

- Masz chwilę przerwy bo kurczak jeszcze potrzebuje kilkanaście minut, w tym czasie wstaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra - dół bez turbin.

- Wyjmij kurczaka, mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Będziemy "zamykać smak" :-) Podsmażamy przez kilkanaście sekund z każdej strony.

- Podsmażone mięcho włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika na 15 - 20 minut. UWAGA! Nie ruszaj patelni, przyda nam się za chwilę razem z tym co w niej zostało. Jak będzie na niej mało oliwy i przypraw możesz też dorzucić marynatę, która została w misce.

- Upieczoną pierś z kurczaka połóż na desce (dotknij jaki jest soczysty, po samym smażeniu nie byłby taki).

TERAZ PATENT! :-)

- Teraz musisz użyć ostrego narzędzia, ja np. użyłem noża ;-) i pokrój pierś najcieniej jak się da. Da to efekt ścinania przez Turka mięcha z rolki. Niektórzy surową pierś kroją na małe kawałki, ale zazwyczaj wychodzi słabo, sam tak kiedyś robiłem i strasznie mnie wkurzało, że to nie jest tak, jak powinno i doszedłem do tego :-)

- Pokrojoną pierś wrzuć teraz na patelnię z pozostałościami z pierwszego smażenia (ew. jeszcze marynaty) i intensywnie wymieszaj, żeby mięsko obeszło przyprawami też po bokach.

- Teraz weź drugą patelnię, podgrzej placek, posmaruj sosem, posyp sałatą lub czym tam chcesz i połóż kawałki piersi z patelni.


- Teraz ładnie zawiń, jak nie wiesz jak, to podpatrz u Turka za rogiem jak on to robi ;-)

Powiem szczerze, że byłem sceptycznie nastawiony do przyprawy Kebab - Gyros, ale muszę przyznać, że naprawdę udało im się fajnie połączyć przyprawy i efekt jest bardzo smaczny. Na uwagę również zasługuje pieprz ziołowy, nie spodziewałem się takiego aromatu. Jest taki, że ma się ochotę go na sucho zjeść:-)

Jak zwykle zachęcam do komentowania i modyfikowania przepisu, a w tym jest co modyfikować :-) Jeśli chcesz, żebym coś przyrządził, to...też pisz w komentach.

Zrobiłeś swoją wersję kebaba albo masz przepis na jakiś fajny sos do niego? Wysyłaj zdjęcia i przepisy na tadecki@tlen.pl

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

środa, 27 czerwca 2012, tadecki82
Tagi: kebab gyros


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/08/09 17:13:26
Coś w stylu durum doner (zawijany kebab, niestety nie mam liter niemieckich), w krajach arabskich kebab to mięso na szpikulcu (coś jak nasz szaszłyk). Do picia polecam ayran (jogurt z wodą, posolony i ew. z pieprzem, proporcja 1:1 lub 2:1) - pyszny! I jeśli kebab to nigdy z wieprzowiny!!!
-
Gość: britt, staticline57338.toya.net.pl
2012/08/28 09:27:27
Mmm wygląda pysznie! Ale ja mam zawsze problem z podgrzaniem placka, na patelni nigdy mi się nie zrobił taki fajny miękki :|
-
Gość: kuba, enf204.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/29 23:28:43
Zawsze jak podgrzewam placki, "rozcieram" na patelni masło i smażę krótko z 2 stron, żeby się nie zrobił czarny :))
Pozdrawiam, przepis wykorzystam.
Kuba :)
-
2012/08/30 21:39:16
Gdzieś w tv widziałem patent. Namocz wodą, zawiń w folię aluminiową i do rozgrzanego piekarnika na parę minut. Jamie Olivier chyba tak robił z jakimiś plackami :-)
Ale warto spróbować też sposobu Kuby, o wiele prostszy :-)
Pozdrawiam
Tadzik
-
2012/09/02 16:15:50
Uwielbiam te Twoje przepisy:) Ślinka cieknie na sam widok tej marynaty. A smaka mi takiego zrobiłeś, że aż się pokusiłam i - mniaaaam:) Mój mąż zachwycony:) Ja też, oczywiście. Patent spełnia swoje zadanie rzeczywiście. Ja robiłam zawsze mięsko na patelni, też dobre było, ale to nie to samo, zdecydowanie:)
-
2013/11/14 10:11:08
Gdyby tylko nie kurczak..., czekam na przepis gdzie wykorzystasz mięso wołowe :)
-
Gość: , f053015211.adsl.alicedsl.de
2014/06/11 15:54:22
Ta twoja przyprawa zawiera glutamian sodu!!!!Ktory jest BARDZO SZKODLIWY. TRUJESZ LUDZI.Promujesz Szkodliwa Kuchnie.Pseudo kucharzu.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...