Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Najlepszy smalec!

Brak obrazka Może aktualnie nie jest pora na robienie smalcu, raczej jest on charakterystyczny dla okresu zimowego. Rozgrzewa, dostarcza niezbędnych kalorii do obudowania tłuszczem idealnej figury :-), żeby nie było zimno, ale cóż...na moim własnym, osobistym weselu, przygotowałem smalec do stołu wiejskiego i jednemu z moich znajomych tak posmakował, że poprosił mnie, żebym przygotował na jego wesele garnuszek. Jego wesele jest jutro, a ja korzystając z okazji dzielę się z Wami tym przepisem. Smalec jest smaczny, treściwy, może służyć jako przekąska przed daniem głównym na imprezie, a i bardzo pasuje do ogórka kiszonego/małosolnego oraz do kieliszka czegoś mocniejszego :-) Zapraszam do oglądania, czytania i oczywiście robienia!

Czego potrzebujemy?

- Słonina ok. 75 dkg,

- Karkówka ok 30 dkg,

- Łopatka ok. 30 dkg

- Pęto kiełbaski smacznej ok. 30 dkg (poproście o taką bez przeszkód w postaci chrząstek, moja kosztowała ok 23 zł/kg)

- Boczek parzony ok. 30 dkg,

- Czosnek (ja dałem 5 ząbków),

- 4 spore cebule,

- Kwaśne jabłko lub dwa (ja dałem jedno bo było duuuże),

- Sól, pieprz, majeranek (koniecznie).

Mam produkty. I co teraz? Czytaj dalej!

- Polecam skorzystanie z maszynki do mielenia. Oczywiście możliwe jest zrobienie smalcu bez maszynki, ale jest to dość praco- i czasochłonne, jednak nie niemożliwe (ja za pierwszym razem robiłem bez maszynki :-) i opiszę jak zrobić mając do dyspozycji tylko nóż). Jeśli korzystasz z maszynki, pokrój słoninę na kawałki, żeby się elegancko zmieściły do otworu.

- Do sporego garnka wlej ok. 100 - 150 ml wody, wrzuć zmieloną słoninę i włącz palnik. Ja na początek dałem na maxa, a jak się słonina "wypoziomowała" zmniejszyłem o połowę. Jeśli nie masz maszynki albo chcesz się poczuć jak nasze babcie czy dziadki :-) to najpierw włóż słoninę do zamrażarki na jakieś 20 - 30 minut. Dlaczego? Bo lekko zmrożoną kroi się o wiele łatwiej niż taką o temperaturze pokojowej. Oczywiście to też nie jest konieczne, ale zaufaj mi :-) No i teraz najgorsze, musisz pokroić baaardzo drobno słoninę, dosłownie w kawałeczki po 0,5 cm. Nie wyciągaj od razu całej słoniny z zamrażarki, odkrój kawałek, posiekaj i weź następny. Jak wyciągniesz całą od razu to w połowie słonina nabierze temperatury pokojowej i będzie znowu kiszka z krojeniem.

- Słonina wymaga sporo uwagi, musisz mieszać najlepiej drewnianą płaską łopatką (skrobiąc również dno), żeby nie przypalić, a na koniec i tak będzie czarna warstwa na dnie :-) Musisz smażyć słoninę ok. 1 - 1,5 h, obserwuj, tłuszcz musi być przezroczysty, zostanie niewiele białych lub podsmażonych skwareczek. W tak zwanym międzyczasie zmiel pozostałe mięcho, kiełbę i boczuś (odkrajając z niego tą twardą skórę z dołu), a jeśli nie masz maszynki to znów baardzo drobno posiekaj pozostałe składniki mięsne (pamiętaj o mieszaniu słoniny bo się przypali!). Powiem krótko, z maszynką mielenie zajmie 5 minut, bez maszynki 45 minut.

- Jak słonina będzie odpowiednio przezroczysta i podrumieniona, wrzuć mięcho i mieszaj, mieszaj, mieszaj (ok. 45 minut, ale musisz obserwować, może dłużej będzie trzeba). Wytopi się jeszcze trochę tłuszczu, ale to już będzie tłuszczyk, który nada smaku wyrobowi ostatecznemu :-) W trakcie smażenia mięska, pokrój cebulę na ćwiartki i każdą na paski. Porozdzielaj paluszkami i dorzuć do garnka z pozostałymi gadżetami :-)

- Jak cebulka będzie przekazywała swój smak do wywaru, przygotuj sobie czosnek, sól, pieprz, majeranek i zetrzyj jabłko (bez skórki) na grubych oczkach tarki. Gdy cebulka Twoim zdaniem będzie już odpowiednio wysmażona, wyłącz palnik, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp po dwie łyżeczki, soli, pieprzu i majeranku (możesz dać więcej majeranku, z solą i pieprzem bym nie przesadzał bo smalec można posypać przyprawami jak będzie już na kanapce, a majerankiem to już nie wypada :-)). Wymieszaj, dorzuć starte jabłko, znowu dokładnie wymieszaj i zostaw, żeby smalec przestygł. Nie stresuj się jabłkiem bo smalec w momencie wrzucania jest bardzo gorący, rozpuści jabłko, będzie jedynie czuć na kanapce lekką słodycz, słoność i ostrość, czyli coś idealnego. Po kilkunastu minutach przelej smalec do glinianego garnka albo do słoików. Ja polecam do słoików bo zawsze można rodzinkę rozczęstować :-) To gliniane wiaderko będzie przy stole wiejskim na jutrzejszym weselichu :-) Mi smalec wyszedłdość gęsty bo użyłem więcej mięska niż napisałem powyżej, ale ja lubię treściwy smalec. Jeśli użyjesz dawek podanych na samej górze, będzie troszkę rzadszy, także jak wolisz, jak wiadomo spis składników to tylko sugestia :-)

- Gotowy produkt, który stygnie wygląda tak:

- A w garnuszku tak:

- A ostygnięty, ścięty i posmarowany nim chlebek (najlepiej własnej produkcji, przepis >>TUTAJ

Jak zwykle zachęcam do modyfikowania przepisu oraz do komentowania, a jeśli chcesz, żebym coś przyrządził to...też pisz w komentach :-)

A może masz jakiś fajny przepis na smalec? Pisz poniżej lub ślij na maila tadecki@tlen.pl

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

środa, 06 czerwca 2012, tadecki82


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/06/06 13:31:33
Zapowiada się na coś pysznego .Zapisuję do zrobienia.Pozdrawiam
-
2012/06/06 15:00:11
Jest rewelacyjny, właśnie śmignąłem kromeczkę z tym smalcem i poprawiłem ogórkiem małosolnym! Mniam! :-) Dziękuję i pozdrawiam!
-
Gość: kuchta, adcc118.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/06 12:56:39
ja dodałam na koniec troche ,mleka jest pyszny i biały.
pozdrawiam
-
2012/10/08 20:47:09
Z mlekiem nie próbowałem. Daje ono coś? Jest bardziej kremowy czy coś?
Pozdrawiam
Tadzik :-)
-
Gość: , public4469.cdma.centertel.pl
2012/11/23 21:11:45
a ja czosnek przeciśnięty przez praskę dodaję do lekko wystudzonego już smalczyku wtedy smak czosnku pozostaje i nie jest wysmażony a i cebulę kroję w drobna kostkę, Smalec robię ze słoniny i ewentualnie dodaje troszkę pachwiny pozdrawiam
-
Gość: viola353, 89-74-11-119.dynamic.chello.pl
2013/01/12 14:54:55
Pysznie to wygląda, trzeba spróbować.
-
Gość: ania, ip-188-127-10-144.ennet.pl
2013/02/07 10:40:37
dzieki za pomysł! naprawde dobry wyszedł, ja też dałam dużo mięsa, na ostatki będzie jak znalazł!
-
Gość: , 77.109.122.70.adsl.dyn.edpnet.net
2013/03/07 17:09:20
pycha, ten przepis spodobal mi sie tak bardzo ze tez zrobilam swoj swojski slasny smalec i jest super pyszny, dzieki z ten przepis
-
Gość: babsi, 176-122-235-30.inet.rev.km-net.pl
2013/04/30 20:34:02
zrobiłam. wspanialy. tego szukalam
-
Gość: , host-91-237-159-181.anfa.net.pl
2013/10/18 10:28:21
a ja dodałam jeszcze słonecznik
-
Gość: anczes, 212.244.23.12*
2013/12/17 14:04:34
a ile taki smalczyk moze leżeć? i czy mozna go zapasteryzowac w tych sloikach?
-
Gość: niunia, ast6.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/25 17:15:07
Dołączam się do pytania - ile taki smalec może poleżeć i ile go wychodzi z tego przepisu?planuję niedługo wypróbować przepis bo w październiku mam wesele - z tej porcji na jak duze wesele robiłeś smalec??i ilu litrowy pojemnik wyszedł??
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...