Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Oryginalne wypasione pesto!

Brak obrazka Od jakiegoś czasu chodziło za mną, żeby opublikować makaron z pesto. Kilkukrotnie już robiłem to danie i za każdym razem jestem zdumiony, że z takich prostych składników powstaje takie zajebiste danie :-) Dodatkowo, tradycyjnie już, przygotowanie pesto trwa tyle, ile gotuje się makaron albo i mniej! Czy może być coś zdrowszego niż świeże zioła, świeży czosnek, oliwa bez obróbki termicznej i ser? No może gorzała ;-) Zapraszam do lektury!

Czego potrzebujesz?

- Garść liści bazylii,

- Ok. 120 - 130 ml oliwy z oliwek,

- 50 g startego parmezanu. Ja użyłem Dziugasa z Litwy ojczyzny naszej, która jest jak zdrowie :-)

- 20 g orzeszków pinii. Można je dostać w większych marketach, ale raczej paczkowane po 50 g, niż na wagę.

- 3 ząbki czosnku,

- łyżeczka soli,

- Pół paczki makaronu spaghetti (ja polecam Lubellę). Generalnie wszystkie wąskie się nadadzą.

- Nada się jeszcze blender, a jak nie posiadasz, to moździerz, a jak tego też nie posiadasz, to nie wiem, rusz głową ;]

Wszystko masz? No to do roboty!

Do blendera wrzuć oczywiście orzeszki, bazylię, czosnek pokrojony na mniejsze kawałki i sól. Uruchom i pokręć 36 obrotów ostrza. Teraz sypnij połowę parmezanu oraz wlej połowę oliwy i pokręć kolejne 36 razy. Dodaj pozostały ser, oliwę i znów 36 obrotów. Gotowe! A nie, kurna wróć! Najpierw wstaw makaron!

A tak wygląda gotowe pesto.

Jak makaron ugotuje się ale dente, wlej 3 łyżki wody z makaronu do pesto i dokładnie wymieszaj. Makaron odcedź, wrzuć do tego samego garnka co się gotował, dorzuć pesto, dokładnie wymieszaj i podaj na talerzu, ładnie dekorując listkiem bazylii.

Jeny, chyba krótszego przepisu nigdy nie publikowałem :-)

Jeszcze kilka zdjęć dla pobudzenia apetytu.

Jak zwykle zachęcam do modyfikowania i komentowania danie. A może znasz jakieś inne ciekawe pesto? Pisz poniżej lub na tadecki@tlen.pl

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

piątek, 31 sierpnia 2012, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mamamarzynia
2012/09/02 23:34:14
Uwielbiam pesto! Niestety, u nas nie można dostać pinioli, więc robię czasem ze słonecznikiem. Próbowałam z orzechami włoskimi, ale nie wiedzieć czego było niezbyt pyszne.
-
tadecki82
2012/09/06 22:53:06
Ciekawe jakby zrobić z niesolonymi orzeszkami ziemnymi?
A jeśli nie ma orzeszków w sklepie, to od czego jest internet? :-)
allegro.pl/orzechy-pinii-100g-smak-natury-promocje-i2607852476.html
Pozdrawiam
Tadzik :-)
-
Gość: Guśka, *.158.c82.petrotel.pl
2012/09/08 19:46:15
"Do blendera wrzuć bazylię, czosnek pokrojony na mniejsze kawałki i sól. Uruchom i pokręć 36 obrotów ostrza. Teraz sypnij połowę parmezanu oraz wlej połowę oliwy i pokręć kolejne 36 razy. Dodaj pozostały ser, oliwę i znów 36 obrotów. Gotowe! A nie, kurna wróć! Najpierw wstaw makaron!"

a gdzie orzeszki :P

je jeszcze czasem dorzucam pomidory suszone , jest pycha!
-
tadecki82
2012/09/08 20:03:45
A faktycznie! Zaraz dopiszę :-)
Piątka z czujności! ;-)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...