Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Tagliatelle z szynką serrano na ossstro :-)

Brak obrazka Mama moja zrobiła sobie w te wakacje objazdówkę po kilku krajach Europy. Między innymi odwiedziła Hiszpanię, z której przywiozła mi super smaczną szynkę serrano. Pytała kilka razy czy mi smakowała, więc stwierdziłem, że czas coś z tego przyrządzić. Oczywiście tak jak się spodziewałem, ciężko zepsuć potrawę, w której jest tak wysokiej klasy wędlina. Wyszło rewelacyjne!

Czego potrzebujesz?

- Makaron Tagliatelle (polecam Lubella z 5 zbóż),

- 100 g szynki serrano,

- 1 cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- Ostra papryczka. Jej weź tyle ile lubisz, ja użyłem połówkę...papryczki, a potem zwykłą połówkę ;-)

- Kilka listków bazylii do przełamania smaku i koloru.

- 100 g parmezanu,

- Szczypta soli, pieprzu i kilka łyżek oliwy.

Wskazówka: 3-4 gniazdka tego makaronu sprawią, że dwie osoby się w sam raz najedzą

Wszystko masz? No to jedziem z koksem :-)

Większość makaronów, które zamieściłem na moim blogu, to bardzo szybkie w przyrządzeniu dania. Zazwyczaj przygotowanie trwa tyle, ile gotuje się makaron. I tu jest nie inaczej. Wstaw makaron i ugotuj al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę i lekko zeszklij.

W czasie szklenia cebuli i czosnku, pokrój w paseczki szynkę i dorzuć na patelnię. Kilka skrawków aż prosi się, żeby zjeść na surowo. Nie krępuj się Albercik, usta - usta, a raczej szynka - usta :-)

Wszystko co, znajduje się aktualnie na patelni poddaj niezbyt długiej obróbce cieplnej, a w tak zwanym międzyczasie posiekaj papryczkę. Teraz podrap się po oku dłonią, którą trzymałeś papryczkę. Żartuję! Nie rób broń Boże tego! Dorzuć ostrość do reszty kumpli, którzy opalają się na patelni. Ostrość papryczki przejdzie na całe danie, włącznie z makaronem. Nie będzie szoku termicznego przy trafieniu na pierścień czerwonego szatana :-)

Odcedź makaron, bo już się ugotował i wrzuć na patelnię, gdzie jest smaczna mieszanka smaków. Dolej też odrobinę wody z gotowania, to pomoże wymieszać się smakom.


Zetrzyj parmezan i posiekaj bazylię. Pamiętaj, żeby bazylię siekać tylko raz, w przeciwnym wypadku może sczernieć, a danie ma mieć te zielone dodatki. Bazylię dodaj tuż przed podaniem na talerz, a parmezan - po nałożeniu na talerz.

Spójrzcie jak ładnie się prezentuje. Ostra od papryczki, fajnie słona od szynki i parmezanu. Polecam!


Jak zwykle zachęcam do modyfikowania przepisu, bo to była taka moja wariacja z produktów, które znalazłem w lodówce :-)

Jeśli znasz lub masz jakieś fajny przepis na makaron z szynkami dojrzewającymi, to daj linka w komencie albo wyślij na tadecki@tlen.pl

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

piątek, 24 sierpnia 2012, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Agata, *.threembb.co.uk
2012/08/24 19:58:01
Kunszt jezykowy i te porownania w Twoich przepisach zwalilyby pania Stasiak z nog!!!! Juz nie pamietam co tam miales z polskiego, Tadek. Pozdrawiam
-
tadecki82
2012/08/24 20:35:31
Ciekawe czy czyta ;-) Powiem mamie, żeby podesłała jej link. A ja miałem piąteczkę z Polskiego i zwolnienie z ustnej matury :D
-
Gość: Jeż Jerzy, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/08/25 21:56:23
Odstaw wazelinę od matury minęło już ponad 10 lat...
-
tadecki82
2012/08/25 23:04:02
Zazdrość przez Ciebie przemawia ;)
-
mamamarzynia
2012/08/30 15:42:34
Słychać i widać tę piątkę z polaka. Wiele grepsów językowych brzmi dla mnie znajomo, nie jesteś czasem gdzieś z Pogórza w Galicji?
A przepis - bomba. Tym bardziej, że nie gustuję w takich wędlinach na sucho, co prawda nie jadłam hiszpańskiej szynki solo, ale włoskie prosciutto mi nie podchodziło.
-
tadecki82
2012/08/30 21:33:23
Można też pewnie boczku użyć, ale te szynki ze świnek karmionych specjalnymi karmami czy kasztanami nadają mięsu rewelacyjny smaczek.
Urodziłem się w Choszcznie, ale większość życia spędziłem w Lublinie. Teraz od paru lat - Wawa.
Pozdrawiam
Tadzik :-)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...