Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Pascal vs Okrasa - Recenzja! Tydzień 9!

Brak obrazka Tydzień 9. akcji przynosi nam coś, co Polacy lubią i cenią, czyli kotlety schabowe. Tradycyjnie, pierwszy przepis jest autorstwa Pascala. Czy danie z kotletem schabowym w roli głównej można zepsuć? Zapraszam do lektury!

Oczywiście, niniejsza recenzja jest tylko i wyłącznie moją subiektywną opinią.

Po pierwsze: Cena

16,99 zł za obiad dla czterech osób? Często zdarza się, że za niektóre produkty musimy faktycznie zapłacić sporo więcej, a używamy zaledwie kilkadziesiąt gram. Sprawdźmy jak to wygląda tym razem:

- Kotlety: 5,99 zł,

- Pieczarki: 150 gram, to koszt 1,05 zł, ale musimy zapłacić za całą paczkę 500 g - 3,49 zł,

- Mleko: ok. 0,50 zł za 250 ml, ale za karton płacimy 1,95 zł,

- Ser Ementaler: 80 gram kosztuj 1,55 zł, ale każą kupić paczkę 400 gram za 7,77 zł,

- Ser Gran Padano: 2 łyżki, czyli powiedzmy 20 gram teoretycznie kosztuje 0,90 zł, ale niestety trzeba kupić kostkę 200 gram za 8,99 zł,

- Pietruszka: 1,15 zł,

- Sałata masłowa: tu ciekawostka, w sklepie kosztuje 1,49 zł, a na ulotce jest 1,99 zł :] Wezmę pod uwagę tę niższą kwotę.

- Nie wyliczam dokładnie kosztu mąki, masła, soli, pieprzu, oliwy, musztardy i octu winnego, bo większość z nas ma te produkty w domu, ale z grubsza powiedzmy 2 zł.

Ile wyszło? TEORETYCZNIE danie kosztuje 14,63 zł, ale niestety PRAKTYCZNIE - 32,83 zł. Ponad 100% więcej! No to już przesada jest! Dlaczego? Pieczarki i sery zawyżają mocno cenę. Jak to rozwiązać? Kupić w innym sklepie te produkty luzem na wagę tyle ile trzeba i wtedy cena faktycznie zamknie się powiedzmy w tych około 17 zł.

W tym przypadku niestety nie potwierdzam tej ceny, bo za dużo produktów trzeba kupić w dużo większej gramaturze niż potrzeba. Nie dajcie się! :-)

Po drugie: Przygotowanie

Alleluja! Moje modły zostały wysłuchane...no przynajmniej w przypadku Pascala, który na wizji umył mięso! :-) Gratulejszyn. Za to osuszanie ścierką kotletów uważam za pomyłkę. Jedno użycie i do prania. Ręczniki papierowe są teraz tak produkowane, że nie rwą się przy osuszaniu mięsa. Jeśli ktoś użyje papieru toaletowego, to na pewno się porwie. Skąd wiem? Kiedyś mi zbrakło ręczników i użyłem papieru. Generalnie nie polecam, bo papier z mięsa trzeba będzie...zmyć ;-)

Bardzo mi się spodobało jak Pascal wytłumaczył rodzaje beszamelu i które ile smażyć z masłem.

W mojej opinii, kotlety po oczyszczeniu z białych błon, można od razu posypać solą, pieprzem, odstawić na bok i zająć się pieczarkami, zamiast odwrotnie. Ale nie upieram się, każdy robi jak chce.

Czas przypiekania w piekarniku nie był prawdziwy w przypadku mojego piekarnika. 2 - 5 minut w 160 stopniach w termoobiegu nie sprawi, że wierzch się zarumieni, w zasadzie ta temperatura w ogóle nie zmieniła wyglądu. Ja trzymałem chyba z 10 minut i przełączyłem na grill 200 stopni, wtedy faktycznie 3 minuty i gotowe.

Słoik do zrobienia winegretu sprawi, że będziecie mieli jedną rzecz więcej do umycia. Użycie rózgi i małej miseczki, da efekt nie gorszy. Dla mnie trochę za ostry ten sos, spróbujcie go przed polaniem sałaty.

Po trzecie: Podsumowanie

Danie bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i jednocześnie szybkie w przygotowaniu, a o to przecież chodzi. Cena, którą przyjdzie nam zapłacić w Lidlu diametralnie odbiega od reklamowanej, ale na to sposób już znacie :-)

MOJA REKOMENDACJA: POLECAM ze względu na smak, nie polecam ze względu na cenę, którą w Lidlu przyjdzie nam zapłacić, ale polecam jeśli dokonamy kilku zmian :-)




Jak zwykle zachęcam do komentowania moich uwag oraz podzielenie się swoimi :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

poniedziałek, 24 września 2012, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Iga, *.dynamic.chello.pl
2012/09/24 22:42:47
A czemu mi sos wyszedł biały a nie taki zlocisty?:/
-
tadecki82
2012/09/24 23:12:57
Grillem w piekarniku trza zapiec na złoto przed podaniem, ale tak jak pisałem, 160 stopni w termoobiegu tego nie zrobi, trzeba ze 200 :-)
Pozdrawiam
Tadzik :-)
-
Gość: Monika, *.ajc.com.pl
2012/09/25 14:39:05
Tak, ja tez się wkurzyłam, ze muszę kupić duże opakowania i słono za nie zapłacić. I tak, tez trzymałam zapiekankę dłużej w piekarniku. Niemniej beszamel wyszedł pyszny, więc danie polecam. Ach, do beszamelu dodałam gałki muszk. i ugotowałam ziemniaczki, bo sam kotlecik i sałata, to trochę mało ... ;-)
-
Gość: Kasia, *.tel.tkb.net.pl
2012/09/25 17:01:53
ratunku!! moje mięsko wyszło twarde :( nie mam pojęcia dlaczego. podczas smażenia puściło całe swoje soki, a przecież przewracałam je drewnianą łopatką :( :(
-
tadecki82
2012/09/25 17:03:06
A wrzuciłaś na mocno rozgrzany tłuszcz?
-
Gość: Lui, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/25 20:02:42
tłumaczy trzy rodzaje zasmazek, a nie beszamelu, a co do tych Twoich wyliczanek, w gazetce na dole pod przepisane jest napisane jakie produkty nie sa wliczone w cene.
-
Gość: Kasia, *.tel.tkb.net.pl
2012/09/25 20:18:16
lekko rozgrzany... dzięki za radę mój kulinarny Mistrzu :) :)
na pewno powtórzę to danie, bo jest genialne :)
-
tadecki82
2012/09/25 20:20:02
Chodziło mi oczywiście o rodzaje zasmażek, które mają wpływ na kolor całości :-)
A w ulotce nie jest napisane, które składniki z danego przepisu nie są wliczone w cenę, tylko, że wliczone nie są produkty z zasady występujące w każdym domu, czyli moim zdaniem gadżety typu sól, pieprz, patelnia czy prąd, a nie ser Gran Padano, Ementaler lub pieczarki.
Pozdrawiam
Tadzik :-)
-
Gość: MM, *.adsl.inetia.pl
2012/09/27 08:53:49
@Kasia Mi też wyszło twardawe pomimo smażenia na mocno rozgrzanej patelni. Może jakaś starsza świnka mi się trafiła :/
Poza koniecznością wzmocnienia mięśni żuchwy danie bardzo smaczne. Trochę słabo czuć ser w beszamelu, może przydał by się jakiś bardziej wyrazisty ser. Jak dodałem pieczarki razem z wodą która powstała przy ich smażeniu to sosik wyszedł trochę za rzadki. Termoobieg z grilem na 180 stopni dał radę przyrumienić górę w 8 min.
-
2012/09/27 17:40:01
Dziś właśnie na obiadek miałam kotleciki schabowe, wyszły pyszne, przepis od razu mi się spodobał, do beszamelu dodałam jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego i zapiekałam trochę dłużej(ok.20 min), mięsko wyszło bardziej miękkie, Pascal w tym tygodniu się popisał:)
-
Gość: Ruda Rybka, *.b-ras2.chf.cork.eircom.net
2012/09/29 22:17:04
Mi tez mieso wyszło twardawe ale z sosem i ziemniaczkami- extra smak! Sos winegret zrobiłam z sokiem cytrynowym ale za kwaśny wyszedł na mój gust- męzowi smakował. Ja zapiekałam o wiele dłużej bo nie mam ano funcji grilla a termoobieg nie działa- no i temp. tez 200... Nie dałam tez Ementalera tylko jaki tam był ser żółty- miałam cheddara i tez wyszło bajkowo...
-
mamamarzynia
2012/10/03 18:25:31
Z tym winegretem to nawet trzepaczki nie trzeba, ja jadę widelcem w miseczce, a że mam parę w rękach, to mi się utrzepie elegancko! A widelec potem wystarczy oblizać, he he he!
-
Gość: , *.play-internet.pl
2012/12/01 21:03:02
"Słoik do zrobienia winegretu sprawi, że będziecie mieli jedną rzecz więcej do umycia. Użycie rózgi i małej miseczki, da efekt nie gorszy." -> uzycie rozgi i malej miseczki sprawi, ze bedziecie miec dwie dodatkowe rzeczy do umycia, hmm...jak tadzik z taka sama logika liczy te ceny, to moze byc kilka zakłamań
-
tadecki82
2012/12/01 23:33:28
W sumie racja.
Jednak do jakichkolwiek dressingów, czy z dodatkami (cebula, czosnek, zioła, etc.), czy bez, ja osobiście używam zawsze rózgi. Nie lubię myć słoików, bo mają dużo zakamarków, szczególnie na gwincie, a niedomyty słoik, to zły słoik :-)
I po co te dodatkowe dygresje? A wiem! Przecież najłatwiej jest krytykować!
Tadzik
-
Gość: magda85, *.univ.szczecin.pl
2013/02/11 11:48:38
Wróciłam do tego przepisu, gdyż na Twoich zdjęciach danie wygląda na bardzo apetyczne. Moje wyszło podobne. Odpuściłam sobie tylko gran padano i posypałam startym serem - i tak było mega dobre. Co do beszamelu-nie bawiłam się w dwa garnki-zasmażkę zalałam mlekiem i wyszedł ok. No i dodałam gałki muszkatołowej. Do tego zrobiłam pieczone kuleczki ziemniaczane i rukolę z dresingiem na bazie octu balsamicznego (z miodem musztardą i czosnkiem). Wyszło przednio:) Pozdrawiam serdecznie jako fanka Twojego bloga (czekająca na nowe wpisy:-) /Uważam, że inne blogi kulinarne się nie umywają/
-
tadecki82
2013/02/13 02:14:58
Wszelkie zmiany oczywiście mile widziane, ważne żeby było dobre :-) A Tadzikowi bardzo miło słyszeć, jak ktoś docenia, że jego zwoje mózgowe potrafią wygenerować prozę, która się podoba :-)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...