Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka "15 minut" :-)

Czółko!

Po prawdopodobnie długich przygotowaniach do Świąt, nikomu nie chce się w kuchni ślęczeć, więc zachęcam do przyrządzenia szybkiej zapiekanki z kalafiorem, śmietaną, serem, a to wszystko chwilę zapieczone w piekarniku. W końcu jeść trzeba :-) Smaczna i ekspresowa!

Czego potrzebujesz?

- Paczka makaronu. Możesz użyć jaki lubisz, ja używałem m. in. świderków i kokardek...oczywiście Lubelli :-)

- Paczka mrożonego kalafiora,

- 400 ml śmietany 30%,

- 100 g żółtego sera (może być parmezan, gouda lub cheddar),

- Gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku,

- Parę łyżek bułki tartej.

Jeśli wszystko masz, to do roboty. Łatwizna :-)

Wstaw makaron i kalafior. Makaron ma być al dente, a kalafior gotuj kilka minut, żeby się nie rozgotował.

W trakcie gotowania powyższych gadżetów, wlej śmietanę do jakiejś miseczki i dopraw solą, pieprzem oraz gałeczką do smaku. Gałka jest tu bardzo ważna, musi być dobrze wyczuwalna. Zetrzyj ser na dużych oczkach i dodaj połowę do miski ze śmietaną.

Nastaw piekarnik na maxa, najlepiej grill, a jak nie posiadasz, to grzanie tylko górą.

Weź naczynie żaroodporne i nasmaruj masełkiem.

Odcedź makaron i kalafiora, wymieszaj je razem w garnku, w którym jedno z nich się gotowało. Nie angażuj do tego widelców czy innych drewnianych pałek, bo zniszczysz produkty. Po prostu zastosuj ruchy okrężne, trzymając oburącz za uszy garnka :-)

Wsyp całość do naczynia żaroodpornego, polej miksem śmietanowo-serowym, wierzch posyp resztką startego sera i kilkoma łyżkami bułki tartej, żeby się ładnie zapiekło.

Wpiernicz do piekarnika na kilka-kilkanaście minut, w zależności od tego jaką temperaturę osiąga Twój piec. Obserwuj przez szybkę, a jak wierzch się przyrumieni, to jest gotowe.

Jeśli ktoś z Was przyrządzi tą miskę rozkoszy, to będę wdzięczny za podzielenie się swoją opinią :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

piątek, 28 grudnia 2012, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ach, *.ip.netia.com.pl
2013/08/21 14:38:33
Wygląda fajnie, robi się szybko, więc niedługo sprawdzę jak smakuje :D
-
Gość: mada, *.microchip.net.pl
2013/09/15 13:02:08
Zrobiłam, zjadłam i jestem zachwycona. Pycha!
-
Gość: , 94.40.87.*
2016/06/03 15:35:11
Zrobiłam ... ale niestety rewelacji nie ma.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...