Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Świnia z grzybami leśnymi :-)

Czółko!

Sezon na grzyby trwa więc...nieee...nie udałem się do lasu o 4 rano, żeby nazbierać grzybów. Znajomego chciałem wyciągnąć w sobotę na browara, ale odmówił tłumacząc się, że w niedziele z ranka jedzie do lasu nazbierać podgrzybków, maślaków i borowików etc. No to od razu zarzuciłem mu makaron na uszy, że jak nazbiera dużo, to niech zajedzie do mnie w drodze do domu i podzieli się jak przystało na dobrego kumpla, a jak nazbiera mało, to po prostu da mniej. Postawiwszy go pod ścianą, oczywiście przyjechał, podzielił się i tak oto, wpadłem na pomysł, żeby polędwicę wieprzową połączyć z grzybami, a reszta to inwencja twórcza. Zapraszam do lektury i do kuchni, bo wyszło przednie danie :-)

Czego potrzebujesz:

- Polędwica wieprzowa (rzecz jasna),

- Leśne grzyby (ilość dowolna),

- 2 cebule,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 papryczka (ostrość pozostawiam Wam do decyzji),

- 200 g śmietany 22%. A jakże! trzeba redukować tłuszcz z diety :-),

- 150 ml białego wytrawnego wina,

- sól, pieprz, tymianek i oliwa.

- Do wykończenia obiadu polecam kaszę gryczaną i ogórasa kiszonego.

Wszystko masz? To do dzieła!

Najsampierw odcinamy wszystkie obrzydliwe białe błony z polędwicy po uprzednim jej umyciu. Kolejnym krokiem jest obsypanie polędwicy solą, pieprzem i tymiankiem z wszystkich sześciu stron :-)

Wkładamy do miski lub innego naczynia i oblewamy delikatnie oliwą, którą wmasowujemy w tę padlinę. Szczelnie zamykamy tudzież owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych gadżetów.

Ostrą papryczkę myjemy, a z grzybów oprócz umycia dodatkowo trzeba usunąć resztki trawy i liści. Aha, w razie jakby podczas mycia zaczęły wychodzić białe glizdy, to raczej grzyb się nie nadaje do jedzenia. Mam nadzieję, że Bear Grylls nie czyta mojego bloga ;] Wszystko kroimy jak na zdjęciu poniżej.

Rozgrzewamy mocno garnek i obsmażamy na "golden brown" ze wszystkich sześciu stron zamarynowaną polędwicę.

Wyjmujemy mięso, wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy cebulę, którą solimy, pieprzymy i mieszamy.

Jak się trochę zeszkli, to wrzucamy papryczkę i czosnek...

...a po chwili wrzucamy grzyby. Wszystko należy co jakiś czas pomieszać, żeby nie przypaliła się nam taka dobroć :-) Wlewamy winko, żeby to, co ewentualnie zostało lekko podrumienione na dnie, odkleiło się i przeszło do sosu.

Gdy alko wyparuje wkładamy do tej mieszanki naszą obsmażoną polędwiczkę i wlewamy szklankę wody (150 - 200 ml). Przykrywamy i dusimy (ja do zdjęć zdjąłem pokrywkę ma się rozumieć :-)) przez 60 minut, przy czym po 45 minutach wstawić należy kaszę gryczaną, którą polecam do tego sosiku.

Jednocześnie jak wstawiać będziesz kaszę, dodaj śmietanę do garnka, wymieszaj na jednolitą fakturę i duś jeszcze kwadransik (będzie równo z kaszą), w tym momencie masz szanse jeszcze dosolić i dopieprzyć do smaku.

Danie gotowe! Zaserwuj na talerze rodzinie, znajomym, rodzicom, teściom, koleżankom, kolegom lub sąsiadom i delektujcie się wspaniałym smakiem świni z grzybami :-)

Do tego oczywiście, jak przystało na samca trzeba wypić kufelek piwka :-)

Fajna delikatna polędwica, której pory zamknęliśmy obsmażeniem na początku, jest delikatna, krucha, soczysta. Sos grzybowy ostry i gładki, do tego kasza i ogórek...no i piwko. Czego chcieć więcej?

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

środa, 02 października 2013, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Pogoda, 31.13.191.*
2018/07/13 20:47:36
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather
Canada Weather
Vr
Vejr
Clima


Clima
Wetter
Weer
New Zealand Weather
Ireland Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...