Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Ostre kurczę z wędzoną papryką!

Czółko!

Jakiś czas temu znajomy, który ma sklep z hiszpańskimi wędlinami pokazał mi nowy produkt w jego ofercie, a była to suszona, zmielona, wędzona, słodka papryka. Była w takim dużym, kilogramowym pudełku i kosztowała dużo, więc jej nie kupiłem, ale zapach utkwił w mej pamięci i czekałem z niecierpliwością aż pojawi się na sklepach w rozsądnej cenie i wadze :-) I stało się! Przechadzając się po sklepie, który reklamuje niejaki Robert Makłowicz natknąłem się na w/w produkt. Od razu nabyłem drogą kupna 2 paczuszki i cóż mogę powiedzieć? Rewelacyjna przyprawa, wspaniały kolor i niezapomniany zapach. Żeby uświadomić Wam drodzy czytelnicy do czego porównać ten aromat, to kupcie paczkę czipsów paprykowych, otwórzcie ją i powąchajcie, są to bardzo podobne zapachy. Dla mnie bomba. Wiadome jest, że trzeba się zdrowo odżywiać o czym trajkoczą w telewizji, radio, mówią o tym lekarze, znajomi, rodzina, a i wyniki badań cholesterolu i trójglicerydów nie napawają optymizmem i skłaniają do jedzenia wartościowych produktów, tak też dziś więc uczynimy. Zjemy zdrową pierś z kurczaka, zdrową czerwoną fasolę i zdrowe...ziemniaczki opiekane ;] Do roboty, bo warto!

Czego potrzebujesz?

Pierś z kurczaka...rzecz jasna

Młode i małe ziemniaczki

Puszkę fasoli czerwonej w zalewie

Papryka wędzona

Papryka ostra (ja znalazłem suszoną paprykę jalapeno i jej użyłem, bo zwykła papryka ostra jest dla cieniasów ;))

Tymianek

Rozmaryn

Sól, pieprz

Oliwa do marynaty

Masz te gadżety? No to jedziem z koksem, za 30-40 minut będzie papu :-)

Pierś oczyszczamy z białych błon, posypujemy solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą oraz tymiankiem.

Polewamy oliwą, wcieramy i wkładamy do pojemnika owiniętego folią plastikową, a pojemnik do lodówki na ile tam chcesz. Moje mięcho leżało dobrą godzinę, ale jak poleży z 10 minut, też tragedii nie będzie. W tym czasie opłucz ziemniaki, ale nie obieraj skórki, bo jest wyborna. Nastaw piekarnik na grzanie góra dół 180 stopni. Wstaw ziemniaki do osolonej wody i gotuj. Ja gotowałem 15 minut, ale miałem małe ziemniaczki, przy większych trzeba gotować dłużej. 5 minut przed odcedzeniem ziemniaków zacznij smażyć kurczaka.

Rozgrzej więc patelnię bez tłuszczu, wystarczy oliwa z marynaty i poczekaj aż będzie mocno rozgrzana. Obsmaż mięso z obu stron po 1-2 minuty. Zobacz jak kozacko wygląda.

Weź naczynie żaroodporne i połóż wewnątrz folię aluminiową. Nie musisz tego robić jeśli lubisz zmywać lub jeśli nie Ty zmywasz :-) Po skończeniu pieczenia folię wyrzucamy, a naczynie chowamy do szafki.

Odcedź fasolę i zrób prześcieradło dla kurczaka w naczyniu, przecież taki ładny i smaczny kurczaczek nie będzie leżał bezpośrednio na zimnej folii :-) Włóż naczynie do piekarnika na jakieś 15 minut, ale wszystko to zależne jest od wielkości, a w zasadzie grubości piersi, także trzeba być czujnym i w razie czego piec dłużej.

Na tą samą patelnię dodaj trochę masła, powiedzmy solidną łyżkę.


Ziemniaczki przekrój na pół i połóż na patelni w sposób jak poniżej.

Posyp solą, pieprzem, rozmarynem koniecznie i ja posypałem jeszcze ostrą papryką. Teraz zabawa w szefa Ramsey'a czy Jamiego Oliviera czyli mieszanie produktów na patelni poprzez...kurde nie wiem jak to nazwać... takie podrzucanie zawartości do siebie...dobra wiecie o co chodzi. Ziemniaczki muszą być obtoczone w masełku i przyprawach. Smażymy tak z 15 minut podrzucając wesoło co chwilę. Jak kurczak "dojdzie", to i ziemniaki będą dobre.

Po upieczeniu kurczak wygląda praktycznie tak samo natomiast fasolka śmiesznie wygląda, pozazdrościła popkornowi i też się zaczęła otwierać :-)


Wszystko gotowe, czas na serwis!

Najlepsze jest to, że wszystkie produkty są gotowe w tym samym momencie i danie wpada na stół gorące i świeże. Jest rewelacyjne, pierś jest delikatna, a ta wędzona papryka nadaje kolejną warstwę smaku, tuż obok ostrości. Bomba! Będziecie zachwyceni! Można pierś ostudzić i zrobić sobie kanapki do pracy. Weź pesto...nie masz pesto? Trzeba zrobić i odłożyć trochę do zamrażalnika na taką chwilę jak ta lub gdy nie będziesz mieć pomysłu na obiad, to makaron z pesto zaspokoi głód. No więc weź pesto i posmaruj ciabatkę lub inną bułkę pesto, a pierś pokrój w plastry. Wierzę, że wiesz co z tym dalej zrobić. Efekt końcowy wygląda jak na zdjęciu poniżej. Oczywiście kanapkę trzeba zapakować w foliową torebkę albo jakieś inne pudełko, co nie zrobi pewnie powalającego wrażenia, ale po wyjęciu będziecie czuć na plecach i rękach wzrok zazdrości kolegów i koleżanek z pracy :-)

>>LINK DO ORYGINALNEGO PESTO<<

>>LINK DO EKONOMICZNEGO PESTO<<

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

czwartek, 17 lipca 2014, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mamamarzynia
2014/07/18 16:58:57
Tadziu, twoje opisy nawet Szymona Słupnika skusiłyby do zlezienia i rzucenia się na tego kurczaka...
-
Gość: Ania R, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/07/22 09:53:31
Witam,
Jakiej firmy ta wędzona papryka?
Wybieram się dziś do tego sklepu...
Pozdrawiam,
A
-
2014/07/22 14:18:53
Zawsze jak robimy klasowe spotkanie integracyjne to serwujemy sobie takie cuda. Musze zaproponować robienie ich samemu następnym razem :D
-
Gość: Obżarciuch, *.play-internet.pl
2014/07/25 21:22:54
Ten kurczak to mmm... musi być niebo dla podniebienia :)
-
tadecki82
2014/07/30 21:50:27
Ania R. to jest brandowane marką tegoż sklepu, więc szukaj opakowania z ich nazwą :-)
-
Gość: Ania R., *.dynamic.chello.pl
2014/09/04 11:59:59
Znaleziona :)
Mam już chyba 6 opakowanie.
Małż używa do wszystkiego - pizza, makaron, nawet jajecznica :)
Dzięki!!
-
Gość: Karol, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/07 13:43:00
Wygląda przepysznie! :)
-
Gość: Weronika, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/10 14:19:48
Uwielbiam ostre rzeczy, a zwłaszcza ostrego kurczaka :) Polecam przepis!
-
Gość: Aniela, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/10 15:52:58
Super przepis :)
-
Gość: Marlena, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/07 11:24:17
Też uwielbiam ostre potrawy! :) A najlepiej, żeby w ogóle paliły podniebienie, ale na to muszę już mieć humor. A czasem po prostu podczas gotowania go tracę nie wyobrażam sobie, że przyszedłbym do biura eRachuby z czymś tak ostrym, bo bym chyba nie usiedział w pracy ;) Ale w domu jak najbardziej i na pewno spróbuję tej wersji z jalapeno!
-
Gość: Kasia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/08 10:07:35
Bardzo fajny przepis :) Zapraszamy do siebie do smacznetorty.pl, jakby chciał Pan osłodzić sobie trochę menu :) Pozdrawiamy i życzymy samych sukcesów w gotowaniu! :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...