Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza dla matek karmiących :-)

Czółko!

Wracam po dłuuugiej przerwie, kilka zmian w moim życiu, a mianowicie urodził mi się chłopak, a na imię otrzymał Tadeusz Piotr :-) W związku z tym, że moja małżonka karmi dzieciopa, to zmuszony jestem dostosować menu do wymagań kobiety. Jedzenie w trakcie karmienia kojarzy z przaśnością, ogólnym brakiem smaku i ograniczeniami w dodawaniu przypraw. Dziś więc zrobimy pizzę, którą moja żona wciąga, a małolat wciąga mleko elegancko.


No więc do dzieła matki karmiące lub mężczyźni chcący zaimponować kochanym matkom swoich dzieci! :-)

Ciasto zrób według przepisu podanego w tym >>linku<<. Proponuję zrobić rzecz następującą, ułatwiającą robienie tego dość czasochłonnego dania. Ciasta z w/w linku wystarczy na dwie okrągłe blachy o średnicy 40 cm. Ja dzielę ciasto na dwie części, z jednej robię pizzę w dniu przyrządzania, a drugą wrzucam do zamrażalnika na inny dzień...dziś właśnie ten dzień :-) W ten sposób, jak chcę mieć pizzę, to wyciągam ciasto z zamrażarki i w 20 minut mam gotową pizzę. To szybciej niż na telefon :-) Z ciasta zrób taki płaski placek przed włożeniem do zamrażarki zamiast kulki, kulka dłużej się rozmraża.

Dodatki to: salami bez przypraw na skórce - 5 dużych plastrów, boczek parzony wędzony - 2 plastry, pieczarki - sztuk 2, mozzarella - 20 deko.


Jak wspomniałem, a jest to powszechnie wiadome, karmiące mamy nie mogą jeść ostrych przypraw...w zasadzie to nie mogą żadnych, generalnie pieprz i sól to szczyt smakowych doznań i wrażeń, więc zbyt na bogato nie jest, ale damy radę :-)

Sos robimy w sposób następujący: przecier pomidorowy wlewamy do miseczki i przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania placka.

Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, smarujemy sosem, na sos kładziemy startą mozzarellę, a na wierzch produkty, które mamusie mogą jeść. Na "swojej" połowie ułożyłem jeszcze oczywiście ostre papryczki piri - piri, które kupiłem za nieduże pieniądze (chyba ze 3 zł za słoiczek) i jest w nich moc. Nie chcę robić reklamy sklepu, ale zaczyna się na "K" i kończy na "LAND"

A oto i dowód na to, że wyjdzie pizza 40 cm :-)


Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 250 stopni na 10-12 minut i volia :-) Ja mam program "pizza" w moim piekarniku i jest to grzanie od dołu z termoobiegiem. A poniżej cały proces powstawania obiadu dla matki karmiącej w kilka sekund:-)


No to wielki come back mam zaliczony, mam nadzieję, że trochę się stęskniliście, bo mi już brakowało mojego internetowego dziecka :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

wtorek, 01 lipca 2014, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mamamarzynia
2014/07/02 14:37:18
Więc Tadeusz spłodził Tadeusza, a ten niech z tuzin Tadeuszów z siebie wywiedzie!!! Gratulacje serdeczne i cieszymy się, że wróciłeś. Małżonkę, tak, dopieszczaj, dopieszczaj, tylko jej nie zapaś, bo ty za dobrze gotujesz. A co do karmienia, tom karmiła po 14 miesięcy (dopóki nie wyrosły Potworom zęby jadowe) i w sumie od jakichś 2-3 miesięcy jadłam wszystko, może oprócz wzdymających,ale jeśli dziecko pozna smak np. czosnku w mleku to potem będzie go lubiło. CaUski!
Marzynia
-
Gość: Aga, *.toya.net.pl
2014/07/03 19:13:05
super że wróciłeś, nudno było a i oczywiście gratulacje :0
-
Gość: Gosc, *.rudcom.pl
2014/07/03 21:54:46
W koncu Tadzik powrocil :) gratuluje potomka!! Moj powoli jest w drodze i chetnie wyproboje takie jedzonko w najblizszym czasie! mniam mniam mniam
-
Gość: ann, *.cyberghostvpn.com
2014/07/14 13:59:46
fajnie ci na pizza wyszła, pewnie bym jeszcze dodała ciutkę szpinaku dla podkręcenia smaku. w sumie tak jak sobie czytam twój przepis to nie wymaga on jakiś kulinarnych umiejętności tak samo jak parzenie herbatki zielonej z teekanne więc sądzę, iż serio mam poważne szanse iż wykonam twój przepisik.
-
Gość: Anna, *.zabrze.vectranet.pl
2014/07/16 23:17:03
witam, wiem, ze proszę o starocie, ale czy moglbys wyslac mi wzor etykiet na nalewke? sa genialne,z gory wielkie dzieki podaje adres ana.kulakowska@gmail.com
-
2014/11/06 14:59:31
Hejka, wiem że to troche nie na temat, ale zawsze interesował mnie druk wielkoformatowy wrocław też był moją pasją więc uznałem, że się przeprowadzę i zrobię coś własnego. Myślisz, że to spoko pomysł? W ogóle podziwiam twojego lboga, że pokazujesz jedzenie w taki prosty, niewymuszony sposób.
-
Gość: Przyszłamama, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/08 10:05:49
No, to mnie przekonałeś, żeby jednak karmić z butelki :D Niby człowiek wie, że nie można przypraw, ale gdzieś się o tym zapomina.
-
maksiu432
2017/10/24 10:01:15
Mogę polecić www.szybkapizza.pl przepyszna pizza!
-
Gość: Pogoda, 31.13.191.*
2018/07/13 20:47:19
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather
Canada Weather
Vr
Vejr
Clima


Clima
Wetter
Weer
New Zealand Weather
Ireland Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...