Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
Blog > Komentarze do wpisu

Scotch eggs - jajka po szkocku!

Czółko!

Dawno nie pisałem, ale robię, co mogę, żeby tu wpadać częściej. Dziś polecam jajka po szkocku. Rok temu jak byłem w UK, to pierwszy raz to jadłem i bardzo mi przypadła do gustu owa przekąska. Tam można ją kupić praktycznie w każdym super- hipermarkecie, u nas niestety nie, trza se radzić :-) To prosta, treściwa i syta przekąska, można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc jest uniwersalna, a doprawiona może być na wiele sposobów, wedle tzw. uznania :-)

Czego potrzebujesz?

- 4 jajka ugotowane na twardo, czyli ok. 9 minut. Różne są szkoły, niektórzy gotują na miękko czyli 2-3 minuty, ale ja wolę tak jak na zdjęciu powyżej.

- do panierki: 1 jajko surowe, mąka, bułka tarta.

- 500-600 g mięsa wieprzowego. Ja kupiłem szynkę i poprosiłem o zmielenie w sklepie, bo akurat jest taka możliwość, nie kupujcie paczkowanego mięsa mielonego.

- Tymianek, pietruszka, sól, pieprz, olej do smażenia.

No to do roboty!

Mięso należy przyprawić tymiankiem, pietruszką, solą oraz pieprzem...

...i rękami wymieszać.

Ugotowane wcześniej na twardo jajka trzeba obrać ze skorupek, oprószyć delikatnie mąką i oblepić mięsem. Grubość powłoki mięsnej zależy od "widzimisię" kucharza, ja lubię na bogato :-) więc dowaliłem dość grubą warstwę i na jedno jajko poszło mi ok. 150 g mięsa, bo akurat pani w sklepie się ukroiło 10 deko za dużo...dziwne nie? Też tak macie, że zawsze dostajecie więcej i zadawane jest pytanie: "Tyle może być, czy odjąć?" :-)

Teraz potrzebujemy trzech miseczek: na mąkę, na surowe roztrzepane jajko i na bułkę tartą. Czwarty przystanek naszego jajka po szkocku to kąpiel na patelni z rozgrzanym olejem. Teraz ważne: w oryginale jajka są smażone w całości na głębokim tłuszczu przez kilka ładnych minut, ale jako, że jestem na permanentnej diecie, to trochę ograniczam tłuszcze...wiecie cholesterol, trójglicerydy i takie tam pierdoły ;-)

Ja robię tak: obsmażam na patelni z każdej strony w miarę równomiernie i wstawiam do piekarnika nastawionego na 180 stopni grzanie góra-dół na ok. 10 minut. Jajka nie wciągną tyle tłuszczu, co na głębokim oleju, aczkolwiek nie będą takie ładne, okrąglutkie, bo na patelni się trochę odkształcą, ale hello! To nie apteka, no nie? :-)

I na patelnię

Na pergamin i do piekarnika!

Teraz to już tylko Twój wybór, czy zjesz na ciepło, czy później lub nazajutrz na zimno :-)

Oczywiście z tej ilości mięsa, można zrobić pewnie z 6 takich jajek, więc sam czytelniku zdecyduj ile mięcha nałożysz na jaja!

Smacznego!


Pozdrawiam

Szef własnej kuchni - Tadzik :-)

niedziela, 17 sierpnia 2014, tadecki82

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Marcela, 197.224.61.*
2014/08/17 14:17:17
łał! wygląda bardzo apetycznie! zjdałabym ze smakiem i czystym sumieniem! pycha!
-
mamamarzynia
2014/08/17 22:22:13
Tadzik, dla mnie bomba! (jajeczna :-) A co do odkształcenia, to mnie po prostu terepie, jak widzę na różnych blogach dania przygotowane na wpół surowo, aby tylko pstryknąć ładną fotkę albo udekorowane jak panna młoda na weselu w Jaszczurowej, że mnie się od razu ODECHCIEWA! A Twoje jajka są bardz podchodzące i chętnie bym chapła! I w dupie mam (za przeproszeniem) jakie kto ma durne skojarzenia :-D
-
2014/10/07 13:20:38
Ja to bym na surowo zjadła... Ale wydaje mi się też, że widziałam to w menu Road American Restaurant - teraz to na pewno muszę spróbować ;)
-
horecaservice
2014/10/22 11:32:01
wolałabym żeby żółta były lekko płynne, ale nie wiem czy da się tak zrobić
-
acia1065
2014/12/08 13:37:16
I już więcej nie jemy?
-
2015/01/29 15:53:12
Przepis powinnaś przesłać tutaj: cukiernapoziomie.pl/category/dieta
Wielu cukrzyków cieszy się na takie przpeisy ;) Nie każdy z nas ma taką wyobraźnie aby wymyślać potrawy dla ludiz chorych na cukrzyce :(
-
mamamarzynia
2015/12/30 23:39:42
Wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym 2016 roku życzy Marzynia :-)
-
Gość: Martyn, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/01 11:43:12
Zrobiłem i potwierdzam - wyszło wspaniale! I przy okazji elegancko się prezentowało ;)
-
Gość: Łesia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/01 11:57:51
Super wyszło, naprawdę. Rodzice byli zachwyceni :)
-
Gość: Monia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/02 12:24:53
Zrobiłam i potwierdzam wyszło naprawdę pysznie. Ale wydaje mi się, że następnym razem będę robić bez jajka, bo moje maluchy trochę narzekały, hehe :)
-
Gość: Karola, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/08 10:54:28
Ciekawy przepis.
-
Gość: Kamcia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/08 11:31:40
Szkoda, że już nie piszesz :( Fajne przepisy tu mogłam znaleźć.
-
Gość: Bartek, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/09 09:48:52
Super przekąska! Świetnie sprawdza się w pracy :) Ale dlaczego nazywa się to jajkami po szkocku? Tak z ciekawości pytam :)
-
Gość: Michał, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/09 15:42:18
No właśnie, jak to jest z tą nazwą? Dlaczego po szkocku?
-
Gość: Artur, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/09 16:16:34
Zrobiłem i wyszło naprawdę super :) Też dodałem dużo mięsa ;)
-
Gość: Michalina, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/09 16:46:43
Super przepis! Na pewno wypróbuję! :)
-
Gość: Kamil, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/10 13:13:47
Super wpis!
-
Gość: Marek, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/11 14:56:46
Super!
-
Gość: Jerzy, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/21 09:58:50
Zrobiłem i wyszlo naprawdę świetnie :)
-
Gość: Jan, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/21 10:35:04
Bardzo fajny pomysł na przekąskę do pracy :)
-
Gość: Maja, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/24 15:14:55
Jajka po męsku, bo tyle mięska dodałeś :D
-
Gość: Ewa, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/25 09:25:41
Przekąska? Raczej jedno danie :)
-
Gość: Angela, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/25 10:41:58
Super przepis, ale faktycznie raczej na obiad niż przekąskę.
-
Gość: Dominik, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/25 14:45:39
Super przepis :)
-
Gość: Monika, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/29 15:37:36
Czółko! ;) Przyszłam poinformować, że to danie jest naprawdę przepyszne! Czekam na więcej przepisów :)
-
Gość: Magda, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/30 08:19:08
Danie jest obłędne :)
-
Gość: Hania, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/30 09:36:54
Rewelacja!
-
Gość: Alicja, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/30 11:46:53
Super :)
-
Gość: Miśka, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/30 13:55:49
Super :)
-
Gość: Kasia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/30 15:19:06
Wygląda ekstra :)
-
Gość: smacznetorty.pl, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/31 13:18:19
Bardzo ciekawy przepis :) Na pewno wypróbuję ;)
-
Gość: Eliza, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/31 15:22:31
Super :)
-
Gość: Kasia, *.dynamic-ww-8.vectranet.pl
2016/04/01 21:51:58
Tadziu! Czemu nie piszesz? Wróć :(
-
Gość: Karo, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/04 11:30:14
Pyszny przepis. Ale faktycznie, szkoda że już nie piszesz.
-
Gość: Emilia, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/07 13:31:09
Super przepis, naprawdę! Idealna przekąska dla ludzi, którzy muszą czasem zrobić sobie przerwę w dbaniu o środowisko ;)
Delta Pomorze pozdrawia! :)
-
Gość: Jolka, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/07 13:49:11
Wspaniały pomysł na przekąskę! Wzięłam do nas do siedziby foto-kalendarz.pl i prawie wszyscy jedli tak szybko, aż im się uszy trzęsły :)
-
Gość: Mariusz, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/08 09:31:22
Ja z kolei poczęstowałem moich znajomych z firmy Ramal tym przysmakiem i muszę powiedzieć, że jak na budowlańców to było dziwne, że się najedli :) Bardzo sycące, polecam ten przepis! :)
-
Gość: Ela, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/08 12:30:29
Super przepis :) Jak doda się mniej mięsa to nawet można wziąć to danie jako przekąskę do pracy ;) Wzięłam wczoraj i nie dość, że były pyszne, to jeszcze się podzieliłam ze znajomymi z kancelarii Kacprzak i prosili o przepis :) Szkoda, że już nie piszesz, bo naprawdę ekstra dania wychodziły z Twoich przepisów. Pozdrawiam cieplutko :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...