Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D
sobota, 25 maja 2013

Czółko!

Dobra słuchajcie, ten przepis nie jest jakoś specjalnie dietetyczny, a w zasadzie jest na maksa kaloryczny, ale raz na ruski rok można sobie pozwolić na papu smażone w głębokim tłuszczu. Będzie to idealna przekąska na dzisiejszy finał Ligi Mistrzów :-) Wspaniale pasuje do piwka albo nawet i jako zagrycha do gorzały. Zasadniczo pasuje na każdą imprezkę ze szwedzkim stołem. Przygotowanie jest proste, najdłużej schodzi się ze smażeniem, ale na taki smaczny efekt warto czekać :-)

Czego potrzebujesz?

- 200 gramów kiełbasy Chorizo Sarta (dostępna >>TUTAJ<<),

- 60 ml oliwy (1/4 szklanki),

- 1 czerwona papryka,

- 150 gramów mąki pszennej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 0,5 szklanki (60 gramów) mąki kukurydzianej,

- 3 ząbki czosnku,

- 3 jajka,

- 3/4 szklanki piwka (resztę z półlitrowej butelki popijasz podczas przygotowywania),

- 100-120 gramów parmezanu startego na dużych oczkach (Dziugas tańszy),

- kilka gałązek pietruszki,

- Olej roślinny do smażenia.

Wszystko masz? No to robimy!

Najpierw pokrój Chorizo i paprykę w kostkę.

Na patelni rozgrzej dosłownie łyżeczkę lub dwie oliwy i wrzuć na nią produkty z powyższego zdjęcia...oprócz noża i deski ;-) Mieszaj aż kiełbaska się przyrumieni, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.

Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, stopniowo dodawaj oliwę, roztarty czosnek, żółtka i piwko. Miksuj aż do uzyskania ładnej, gładkiej masy. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie z białek ubij pianę, dodaj do mikstury i delikatnie wymieszaj.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty parmezan...

...oraz Chorizo i paprykę do masy.

No i teraz najżmudniejszy fragment, czyli smażenie. Łyżką stołową wrzucaj nieduże porcje na gorący olej, a usmażone ptysiaczki ułóż na ręczniku papierowym do odsączenia.

Koniec! Przekąska wspaniała zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możesz je przygotować wcześniej. Na drugi dzień też są dobre :-)

Wujek cholesterol na pewno będzie z Ciebie dumny i szczęśliwy, że faszerujesz swoje żyły takimi smakołykami, ale jak pisałem na wstępie, raz na jakiś czas można, a finał Ligi Mistrzów jest właśnie raz na jakiś czas, a konkretnie raz na rok :-) W tym roku kibice mogą czuć się jednak jak na finale Bundesligi, a nie Ligi Mistrzów, ale co tam...ta przekąska podchodzi pod każdy mecz :-)

A Wy komu kibicujecie? :-)

Kiełbasę Chorizo z powyższego przepisu można nabyć w sklepie internetowym firmy Corrida, pod adresem www.sklep.corrida.pl. Zachęcam do zakupu i wypróbowania na własnej skórze ptyśków :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

piątek, 24 maja 2013

Czółko!

Pszczółki moje kochane, dziś proponuję Wam przyrządzenie biszkoptu, który uważany jest za dietetyczny. Zaraz powiem dlaczego. Nie ma w nim mąki pszennej, żytniej, a jedynie kilkadziesiąt gramów mąki kukurydzianej. Co ciekawe...jest dobry :-) Kto uważa, że ten biszkopt jest dietetyczny?

QUIZ!! :-)

Guru wielu kucharzy, chyba jedyny który mimo, iż nie urodził się w Polsce, potrafi się w naszym języku swobodnie porozumiewać. Gotował dla prezydenta Ekwadoru, szejków w Kuwejcie, a nawet był szefem kuchni Hotelu Bristol w latach '90. Nie mogę powiedzieć jak wygląda, bo ma coś tak charakterystycznego na twarzy, że gdybym o tym wspomniał, to wszyscy by wiedzieli. Zresztą to zdanie jest chyba wystarczającą podpowiedzią :-)

Dla zwycięzcy uścisk ręki niniejszego bloga (wirtualny), szczery uśmiech, uznanie milionów i szacunek po wsze czasy :-)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska 1001 przepisów", ale go trochę zmodyfikowałem. Podaję źródło, żeby internauci śledczy nie zarzucili mi plagiatu ;-)

Dobra koniec pitolenia, robimy ciacho dla odchudzających się :-)

Czego potrzebujesz?

- 4 duże jajka (lub 5 małych),

- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (60 g),

- 0,5 szklanki cukru pudru (60 g),

- 1 czubata łyżka kakao (to jest odstępstwo od oryginału, tam go nie było),

- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego. Można użyć też cukru o tym aromacie,

Mam tu pytanie, dlaczego w przepisach piszą "cukier waniliowy", a producenci robią "literówkę" i sprzedają "cukier WANILINOWY". Ktoś mi może to logicznie wytłumaczyć? :-)

- olej do wysmarowania formy, kaszka (np. kukurydziana) do posypania formy i cukier puder do posypania gotowego wyrobu cukierniczego.

Wszystko masz? No to lecimy!

Oddziel białka od żółtek, do białek dodaj szczyptę soli, ubij pianę na sztywno i wstaw do lodówki. Z żółtek, cukru pudru, aromatu waniliowego ubijamy kogel mogel. Nastawa piekarnik na grzanie góra-dół, na 150 stopni pana Celsjusza.

Następnie dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie, z gracją mieszamy.

Kolejnym krokiem jest przesianie przez sitko mąki i kakao.

To wymieszaj równie delikatnie, a jednocześnie równie dokładnie, jak wcześniejsze białka.

Pstryk forma...

Chlust masa...

30-35 minut pieczenia, potem dosłownie kilkanaście minut studzenia, bo ciasto jest dość cienkie, ale dobre :-)

Polecam, gdyż jest to mega prosty przepis, robi się szybko. Telefon od znajomych, że będą za godzinę? Możesz iść do sklepu po jakieś marne ciastka albo przyrządzić ten fajny biszkopcik. Jako, że nie jest bardzo słodki, ja podałem z dżemem wiśniowym z zeszłorocznego "miotu" :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

sobota, 18 maja 2013

Czółko!

Drodzy parafianie, mój znajomek od kilku lat sprowadza z Hiszpanii różnego rodzaju szynki, wędliny oraz parę innych dodatków i akcesoriów. Podarował mi kilka paczek tej dobroci, żebym coś upichcił. No więc co jakiś czas pojawiać się będą dania z wykorzystaniem mięska, które...zaledwie kilka czy kilkanaście miesięcy temu było zadnią częścią ślicznej, różowej świnki, karmionej kasztanami lub innymi smakołykami. Aż bezwzględna Hiszpanka przyszła pewnej piątkowej, księżycowej nocy do zagrody ze sztyletem i upuściła krwi z gardła temu naszemu niewinnemu bratu mniejszemu, żeby szlachta z zachodu i wschodu raczyła się tym niepowtarzalnym smakiem. Dobra koniec pisania trzynastozgłoskowcem :-) czas zająć się jedzonkiem. Ale pewnie zastanawiacie się kto to, co to, gdzie to można kupić. Panie i Panowie, bez zbędnych ceregieli...ta dammmm!! Corrida.pl

Czego potrzebujesz?

- Pół paczki mini kiełbasek Chistorra (opis i możliwość zakupu >>TUTAJ<<),

- Pół paczki makaronu spaghetti,

- 2 - 3 szalotki,

- 3 ząbki czosnku,

- Puszka krojonych pomidorów w puszce,

- Pęczek pietruszki,

- Oliwa, sól, pieprz,


Wszystko masz? No to za 15 minut będziesz cieszyć się z obiadu :-)

Ja zrobiłem tak: Najpierw pokroiłem każdą mini kiełbaskę na 3-4 części. Niby nie każą kroić, ale kto by się tam przejmował konwenansami, poza tym takie wielkie kawały w spaghetti to przesada, może pałeczkami by jeszcze to wszamał. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem posiekaną szalotkę i czosnek, posypałem solą i pieprzem, a jak się przeszkliły, dorzuciłem kiełbę i smażyłem z 5 minut. Przez ten czas puściły sporo tłuszczu i cebulka w mojej opinii trochę za mocno się przysmażyła, dlatego następnym razem zrobię inaczej. Na dosłownie odrobinę oliwy albo może bez wrzucę najpierw kiełbaskę, a jak pojawi się ten aromatyczny tłuszczyk, to na patelnię dorzucę cebulę i czosnek do podsmażenia. Tak powinno być lepiej, ale dam znać, jak tak zrobię :-)

W tak zwanym międzyczasie nastawiłem makaron i odcedziłem jak był jeszcze półtwardy. Doszedł w sosie do stanu al dente.

Tłuszcz z Chistorry jest aromatyczny i zabarwiony na czerwono. Po 10 minutach wygląda to tak.

Teraz dorzucamy pomidory i dusimy kilka minut, niech smaki się przegryzą.

Wrzuć makaron na patelnię z sosem. Wszystko to posyp 3/4 posiekanej niezdarnie pietruszki i wymieszaj, żeby każda część spaghetti była obtoczona sosem. Resztę pietruszki użyjemy do dekoracji.

Gotowe! Można zajadać :-)

Całość można posypać jeszcze parmezanem, ja zapomniałem kupić, ale i tak było baardzo smaczne. Polecam wszystkim! Tego smaku nie da się zastąpić. Przynajmniej raz trzeba tego spróbować :-)

A jeśli macie swoje doświadczenia z tego typu kiełbasą, to proszę mi tu koniecznie dać znać, a ja zapraszam do zakupów na www.corrida.pl.

Już wkrótce zajmiemy się hiszpańską kiełbasą Chorizo :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...