Szefem kuchni może nie zostaniesz, ale szefem własnej możesz być zawsze :D

Pieczywo

sobota, 02 lutego 2013

Czółko!

Drogie dzieci, chciałem się pochwalić moimi kolejnymi chlebowymi wypiekami. Nie będę Was zanudzał ponownym przepisem na chleb czy zakwas, bo to już jest na blogu, ale jest to tylko (albo "aż") "goły" chleb. Zauważyłem, że sporo jest w sklepach różnych chlebów i bułek ze słonecznikiem, dynią, czy innym badziewiem, więc i ja postanowiłem zrobić takie cuś.

Zasada instalacji ziaren jest prosta. Dosypujemy ziarna do masy chlebowej, po pierwszym wyrastaniu. Ile? Dużo, im więcej tym lepiej :-) No i oczywiście trzeba jeszcze na wierzch posypać. Jak to zrobić, żeby się przykleiło? Po wstawieniu do piekarnika do pieczenia, po ok. 20-25 minutach chleb wyrośnie do takiego poziomu, na jakim już zostanie. Wtedy posypujemy, ale trzeba zrobić to jak najszybciej, żeby piekarnik dużo temperatury nie wytracił. Przygotuj sobie miseczkę z oliwą i pędzelek oraz ziarna. Malujemy wierzch chleba oliwą, posypujemy ziarenkami i malujemy raz jeszcze. Trzeba to zrobić dokładnie, żeby ziarna przywarły i nie odpadały. Oczywiście trochę i tak odpadnie, ale tym się nie martwcie, bo ze sklepowych również odpada :-) Jeśli nie pomalujesz drugi raz, to ziarna odwiedzą podłogę tuż po wyjęciu. Wiem, bo sprawdzałem to wielokrotnie :-)

No dobra nie będę Was dłużej męczył swoimi wypocinami. Popatrzcie sobie na świeżutki chlebek, a raczej chlebki, w jasnych promykach zimowego słońca :-)

Dziękuję za uwagę :-)

Pozdrawiam

Szef własnej kuchni

Tadzik :-)

wtorek, 15 maja 2012
Brak obrazka Uwaga! Uwaga! Mamy gotowy, dokarmiony zakwas, to bierzemy się za pieczenie chleba bez konserwantów, bez barwników, bez "E-478" itp. i bez drożdży. Skład do mąka, woda, sól i cukier! Pyszny, długo świeży, niepleśniejący, a jedynie przyjemnie i smacznie czerstwiejący chleb pszenny oraz chleb orkiszowy na zakwasie z mąki żytniej razowej! Zapraszam do lektury, oglądania zdjęć, no ale przede wszystkim do spróbowania własnych sił. To jest naprawdę proste!
Brak obrazka Dzień przed planowanym pieczeniem chleba dokarmiamy zakwas żytni na mące razowej. Przydatny i sprawdzony opis wraz ze zdjęciami jak co ma wyglądać :-)
 
1 , 2
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

KONTAKT Napisz do mnie e-mail


stat4u



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...